Ο παιδικός διαβήτης τύπου 1 απασχόλησε τις εργασίες ημερίδας που διοργανώθηκε στην Ουρανούπολη του δήμου Αριστοτέλη από την Ένωση Γονέων, Παιδιών και νέων με Διαβήτη. «Δυστυχώς η πάθηση τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα στην εποχή, και γι αυτό η κοινωνία πρέπει να σκύψει πάνω από το θέμα, και το κράτος να επιληφθεί των προβλημάτων που προκαλούνται», τόνισε ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Αργύρης Τσακνής. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Τσακνής διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος τόσο του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη Β.Ελλάδος, όσο και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

 Η κ. Ζαχαρούλα Καραμπούτα Παιδίατρος, Παιδοενδοκρινολόγος και Παιδοδιαβητολόγος αναφέρθηκε στα στοιχεία που θέλουν στην Ελλάδα πολλά παιδιά ακόμη και 5 ετών να παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 1. «Τις αιτίες τις αναζητούμε κι εμείς. Πιθανώς να ενοχοποιείται το περιβάλλον, το στρες και άλλοι παράγοντες που ερευνούμε», τόνισε. Συνέστησε πάντως σε γονείς με διαβητικά παιδιά να μην πανικοβάλλονται και να μάθουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να διαχειρίζονται την κατάσταση.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη Τσαχαλίνα Θεοφανία αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της ημερίδας και τη συνεισφορά της Ένωσης Γονέων σε προβλήματα που αφορούν την εν λόγω πάθηση.

Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου διαβητικός τριαθλητής ζει με το διαβήτη εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδόν. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα μεγάλο σοκ αρχικά, αλλά για την εξεύρεση διεξόδου στη συνέχεια μέσω αθλητισμού. «Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, κι οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά να τρέξουν, να παίξουν, να αθληθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά