Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5, λίγες ώρες μετά τα τελικά αποτελέσματα στη γειτονική χώρα, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, πρώην Πρύτανης και καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν πήγε καλά για τον Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στη φάση που μπορεί και να μην προχωρήσει.

«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απείχε και δεν ανταποκρίθηκε στην ελπίδα που του πρόσφερε η ευρωπαϊκή προοπτική και η ένταξη στις δυτικές δομές», εκτίμησε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις του αποτελέσματος από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση των Σκοπίων και είπε πως: «κάθε μια ερμηνεύει το πράγμα όπως θέλει». Βεβαίως, συνέχισε, «μάλλον η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι πιο κοντά σ’ αυτό που έγινε πραγματικά».

«Ακόμη και αν η κυβέρνηση Ζάεφ προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δεν έχω την αίσθηση ότι οι εκλογές θα δώσουν αυτό το αποτέλεσμα, υπέρ του Ζάεφ, το οποίο θα ανατρέψει την κατάσταση και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δείξει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, των καλών σχέσεων με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σε κάθε περίπτωση, δεν εξαρτάται η ειρήνη από τις συνθήκες έγκρισης ή μη έγκρισης μίας συμφωνίας στα Βαλκάνια. Δεν υπάρχουνε φόβητρα ή σκιάχτρα» στην περιοχή» σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποχή από τις κάλπες, σημείωσε ότι «φαίνεται ότι οι πολίτες των Σκοπίων για μία σειρά από λόγους, και σχετίζονται κυρίως με τον εθνικισμό που διαχέεται στην χώρα και διαπνέει τους ανθρώπους εκεί πέρα, δεν συμφωνούν να πάνε παρακάτω».

Σε σχέση με την Ελλάδα, υπογράμμισε, «η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να βελτιωθεί σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας μας. Ίσως η αλλαγή της κατάστασης να δώσει την ευκαιρία κάποια θέματα όπως της ταυτότητας, ή της ονομασίας της γλώσσας και κυρίως το θέμα της επαλήθευσης των όρων της συμφωνίας να διορθωθούν προς το καλύτερο».

«Σαφέστατα η διαδικασία αυτή με τη συμφωνία θα επιβραδυνθεί ιδιαιτέρως», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι αν και οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές δυνάμεις και Ρωσία θα συνεχίσουν τις πιέσεις εντός των Σκοπίων, εντούτοις «δεν πρόκειται να έρθουν σε απευθείας τριβές. Αυτό δεν συνέβη ούτε καν στη Συρία. Δεν πρόκειται να συμβεί στα Σκόπια, ή κάπου αλλού στη νοτιοανατολική Ευρώπη».