Σε σχεδόν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και προβλημάτων στην περιοχή του Δήμου Βόλβης από τις πλημμύρες της 27ης και 28ης Ιουνίου 2018, προτού αρχίσει η φετινή αντιπλημμυρική περίοδος, προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πραγματοποίησε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Βόλβης, με τον Δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπο Στεργιάδη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Φάνη Παπά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Βόλβης και της Περιφέρειας.

Ήδη έχει αποκατασταθεί το σύνολο των σοβαρών και εκτεταμένων καταστροφών σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές και δίκτυα, σε κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις της περιοχής, ενώ ολοκληρώνονται άμεσα και όλες οι παρεμβάσεις προστασίας από μελλοντική εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Οι εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου Ιουνίου οδήγησαν σε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να πέσουν δεκάδες τόνοι από φερτά υλικά στο οδικό δίκτυο και να υποστούν καθιζήσεις διάφοροι δρόμοι, ενώ πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στα ρέματα και στους οικισμούς της περιοχής και στην παραλιακή ζώνη του Δήμου. Όλα τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενεργοποιήθηκε άμεσα με την Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το Δήμο και την Πυροσβεστική, μετά τις πρώτες αυτοψίες των πληγεισών περιοχών, προχώρησε στις διαδικασίες κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του συνόλου του Δήμου και άρχισαν την επομένη της καταστροφής όλες οι εργασίες αποκατάστασης. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες από τις καταστροφές είχε αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της παράκτιας περιοχής με απομάκρυνση τόνων μπάζων, σκουπιδιών και δένδρων σε μήκος 10 χλμ., αλλά και με αποκατάσταση της παραλιακής οδού, καθώς ήταν ήδη σε εξέλιξη η θερινή τουριστική περίοδος.

Επίσης άμεσα μαζέψαμε τόνους φερτών υλικών και καθαρίσαμε δρόμους, υποδομές και φρεάτια στους πληγέντες οικισμούς Σταυρού, Βρασνών και Ασπροβάλτας. Στόχος μας ήταν η διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και το επιτύχαμε, ενώ παράλληλα θωρακίσαμε έναντι νέων τυχόν πλημμυρών την περιοχή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με όλες τις παρεμβάσεις μας να ολοκληρώνονται πριν την έναρξη της νέας περιόδου των βροχοπτώσεων».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέβη στη μίσθωση 50 μηχανημάτων έργου για να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υλικά από κατεστραμμένες οικοσκευές όλων των περιοχών ήταν περίπου 5.000 τόνοι και συγκεντρώθηκαν στο παλιό στρατόπεδο πλησίον των εκβολών του Ρήχειου ποταμού. Οι αγροτικοί δρόμοι αποκαταστάθηκαν όλοι, ενώ η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε άμεσα σε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια, κατοικιών, δημοσίων κτιρίων και τουριστικών καταλυμάτων, σε χρόνο ρεκόρ.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι:

  • Στο Σταυρό καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε ο Δυτικός χείμαρρος και όλα τα κανάλια του, σε μήκος 3 χλμ., αποκαταστάθηκαν οι διαβρώσεις στην παραλία και θωρακίστηκαν τα έργα υποδομής. Καθαρίστηκε επίσης το Γερμανικό κανάλι μήκους 600 μέτρων, διευθετήθηκε, καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε η κοίτη χειμάρρων και ρεμάτων που συμβάλουν στην περιοχή Μηλιές (Καλαματιανός) σε μήκος 1,5 χλμ και αποκαταστάθηκαν όλες οι οδοί πρόσβασης σε ιδιοκτησίες. Στην ίδια περιοχή καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε η ροή στο Ρήχειο ποταμό σε μήκος 1 χλμ. και ενισχύθηκαν τα αναχώματά του. Αποκαταστάθηκαν δασικοί δρόμοι 15 χλμ. στον ορεινό όγκο Σταυρού, η αγροτική οδοποιία που εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα της περιοχής Μηλιές και προστατεύτηκαν οι υποδομές (γέφυρες, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός), οι κατοικίες και τα καταστήματα στα σημεία εκβολών των χειμάρρων. Η Περιφέρεια επίσης θωράκισε την παραλιακή επαρχιακή οδό Σταυρού – Ολυμπιάδας σε μήκος 1 χλμ. από τα προβλήματα που προκάλεσαν τα νερά των χειμάρρων στη θεμελίωση των έργων αντιστήριξης του παραλιακού μετώπου στην περιοχή Μηλιές (Καλαματιανός), έγινε καθαρισμός σε όλο το δρόμο, ενώ τέλος ολοκληρώθηκε και ο καθαρισμός του Ανατολικού χειμάρρου Σταυρού σε μήκος 2 χλμ., με διάνοιξη των μπαζωμένων εκβολών του.
  • Στα Βρασνά διευθετήθηκε καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε το ρέμα Ξηρόλακκος εντός του παραλιακού οικισμού και ενισχύθηκαν τα αναχώματα για προστασία από μελλοντικές πλημμύρες σε μήκος 2 χλμ. Στο ίδιο ρέμα πάνω από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, σε μήκος 2 χλμ. έγινε καθαρισμός και αποκατάσταση της διατομής της κοίτης ιδίως στα σημεία οπού το νερό διάβρωσε αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα και άλλες κατασκευές όπως γεωτρήσεις περιφράξεις κ.ά. Κατά μήκος του δρόμου Αρέθουσας – Βρασνών έγινε άρση των κατολισθήσεων και των ογκόλιθων που κατέλαβαν το οδόστρωμα σε μήκος 500 μέτρων.
  • Στην Ασπροβάλτα, στο χείμαρρο κοντά στα ΚΑΑΥ έγινε καθαρισμός και αποκατάσταση της κοίτης, επισκευάστηκε το δίκτυο ύδρευσης, διαμορφώθηκαν τα πρανή του ρέματος και ενισχύθηκαν η όχθη και τα αναχώματα για τη μελλοντική προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.
  • Στη Μικρή και Μεγάλη Βόλβη έγιναν καθαρισμοί και θωρακίστηκαν διαβρωμένα τεχνικά έργα σε διάφορες θέσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου και στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ενώ καθαρίστηκε το ρέμα Βαμβακόλακα και αποκαταστάθηκαν τα αναχώματα, ώστε να μην πλημμυρίζουν οι παρακείμενες καλλιέργειες.

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου και με τη συνεργασία του Δήμου και της Πυροσβεστικής κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε. Με όλες τις δυνάμεις μας σταθήκαμε και στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Δήμου Βόλβης, όπως κάνουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Μετά τις επείγουσες παρεμβάσεις, η Περιφέρεια δεν έφυγε από την περιοχή. Αντιθέτως, με γοργούς ρυθμούς φρόντισε να υλοποιήσει όσες παρεμβάσεις ήταν δυνατό να γίνουν, ώστε να θωρακιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η περιοχή από ενδεχόμενη εκδήλωση νέων πλημμυρικών φαινομένων. Και έχουμε επιτύχει υψηλό βαθμό προστασίας.

Απομένουν κάποιες εργασίες να ολοκληρωθούν. Τα συνεργεία μας είναι εδώ και συνεχίζουν, με μειωμένο όμως ρυθμό, επειδή ακόμη η Πολιτεία δεν μας έχει εγκρίνει τις απαιτούμενες πιστώσεις. Σήμερα εξετάσαμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χειμερινή περίοδο. Ζητούμε κι από την κυβέρνηση και την ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ να κάνουν και το δικό τους χρέος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην περιοχή και τους κατοίκους, για να μην επαναληφθούν οι ίδιες τραγικές εικόνες του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα προχωρούμε τις αναγκαίες μελέτες, για να δώσουμε οριστική λύση στην αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Βόλβης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Λιάμας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την άμεση ανταπόκρισή του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης αυτής θεομηνίας. Στο Δήμο μας έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν πλημμύρες και φυσικές καταστροφές. Είναι όμως η πρώτη φορά που η Περιφέρεια αντιδρά τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά και μέσα σε μόλις λίγες μέρες από την εκδήλωση του φαινομένου αποκαθιστά το μεγαλύτερο όγκο των ζημιών».