Ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η Σύνοδος των Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας της Νότιας Ευρώπης που μετά την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ) διεξάγεται στη Χαλκιδική. Στην Σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Μάλτας.

Ο Ηλίας Ιορδανίδης ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων του ΕΣΥΝ, ανέφερε τα εξής: “Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών είναι όλοι τους αιρετοί στον εθνικό τους φορέα. Εκπροσωπούν εκατοντάδες οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Λόγω της θεματολογίας της, η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι η σημαντικότερη των τελευταίων 4 χρόνων. Αυτό αναδεικνύει ασφαλώς τον ρόλο του ΕΣΥΝ αλλά και τον τόπο μας που την φιλοξενεί. Η Χαλκιδική, η ιστορία, ο πολιτισμός και τα προϊόντα μας προβάλλονται σε ένα νέο κοινό που κινείται συνεχώς. Η οργανωμένη νεολαία σε συλλογικό επίπεδο διοργανώνει δράσεις και συνέδρια παντού στην Ευρώπη. Οι νέοι ως άτομα ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο και ο τόπος μας μπορεί να αναδειχθεί σε εξαιρετικό προορισμό γι αυτούς. Επιδιώκουμε να φέρουμε τους φορείς μας σε επαφή με τα συμβούλια αυτά ώστε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας, να προωθήσουμε συνέργειες μεταξύ τομέων και συνεργασίες στην κατάρτιση νέων επαγγελματιών, αγροτών, επιχειρηματιών και ασφαλώς των τοπικών φορέων. Η Σύνοδος αυτή είναι μια εθνική επιτυχία για την νεολαία στον τόπο μας“.

Αντικείμενο της Συνόδου αποτελεί η προετοιμασία των εθνικών συμβουλίων ενόψει της Ευρωπαϊκής Γενικής Συνέλευσης στο Novi Sad, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας του 2019. Ο Ευρωπαϊκός Νότος λειτουργεί παραδοσιακά ως «μπλοκ» που προωθεί ορισμένες κοινά αποφασισμένες προτεραιότητες και τις οποίες διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη διοργάνωση στηρίζουν η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (ΤΟΧ) , η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (ΠΕΧ), το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ο ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Ζαγοράκης.