Το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ», γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- Αεπ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφώνησε να προσαρμόσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και 2021, στο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, διατηρώντας όμως το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% το 2019.

Παράλληλα, η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2% από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης (NADEF).

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο στόχος για το χρέος τίθεται στο 130,9% για φέτος, στο 130% για το 2019, στο 128,1% για το 2020 και στο 126,7% για το 2021.

Είχε προειδοποιήσειο Ντράγκι

Μια πρόγευση για το «ηχηρό «χαστούκι» της Κομισιόν και τις επιπτώσεις στις αγορές από τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας είχε δώσει από χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες.

Με αρνητικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν αρνητικά

  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.318,54 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -1,35%
  • Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.359,36 μονάδες χάνοντας -0,95%
  • Στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε στις 9.042,08 με πτώση -0,61%
  • Στη Φραγκφούρτη ο DAX30 έκανε κλείσιμο στις 12.111,90 μονάδες με πτώση -1,08%, ενώ ο EuroStoxx50 έκλεισε στις 3.345,51 μονάδες, πέφτοντας κατα -0,88%