“Αν κάποιος, στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες, σκέφτεται να κατεβάσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες με πτήσεις τσάρτερ, να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει διαθέσιμο αεροδρόμιο. Κλείνουμε τα αεροδρόμιακαι κλείνουμε και τα λιμάνια», δήλωσε το πρωί της Κυριακής, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη πρώτη πτήση επιστροφής μεταναστών από τη Γερμανία στην Ιταλία, που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση με χώρα εισόδου την Ιταλία. Σ’ αυτή την πτήση θα βρίσκονται 40 μετανάστες που «απορρίφθηκαν» από τη Γερμανία, ενώ μέσα στον Οκτώβριο έχει προγραμματισθεί να επιστρέψει άλλη μια ομάδα μεταναστών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρά τους λεονταρισμούς του Σαλβίνι, οι πτήσεις επιστροφής έχουν προγραμματισθεί μετά από συμφωνία Ιταλίας – Γερμανίας. Ομως, με τις πρωινές του δηλώσεις, ο Σαλβίνι ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο για τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δήλωση με ανάλογο περιεχόμενο όμως, έκανε και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Δεν ξέρω ποιός μπορεί να έδωσε άδεια για αυτή την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία», τόνισε ο Ντι Μάιο. «Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica 40.000 μετανάστες με πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. την Ιταλία, έχουν καταγραφεί στη Γερμανία και άλλες 15.000 στη Γαλλία.