Στην τοποθέτηση μνημείου σχετικό με την απελευθέρωση της Χαλκιδικής θα προχωρήσει στον Πολύγυρο, ο Σύλλογος Κρητών Χαλκιδικής «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» θέλοντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης.

Το μνημείο σαν θέμα θα έχει την ιστορική προκήρυξη του Γεωργίου Π. Κολοκοτρώνη, που ο ίδιος εξέδωσε ως διευθυντής του ιστορικού 1ου Ανεξάρτητου Τάγματος Κρητών και ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄ και ως Στρατιωτικός Διευθυντής Χαλκιδικής, τις 2 Νοεμβρίου 1912, στον Πολύγυρο, σηματοδοτώντας έτσι την απελευθέρωση του τόπου και την ένταξή του στο τότε Ελληνικό Βασίλειο. Το κείμενο της προκήρυξης, γραμμένο με εγχάρακτα γράμματα σε φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα ή μπρούντζου, στη γλώσσα και με την ορθογραφία της εποχής, θα αναγραφεί σε περγαμηνή η οποία θα τοποθετηθεί σε ειδική στήλη-βάθρο, ενώ πάνω από την περγαμηνή θα τοποθετηθεί φύλλο δάφνης. Στο πίσω μέρος της στήλης θα τοποθετηθεί εγχάρακτη μορφή του Γ. Κολοκοτρώνη, με όνομα, χρονολογίες και φύλλο δάφνης. Στη βάση – ή όπου αλλού προσφέρεται αισθητικά – θα τοποθετηθεί μικρή πινακίδα όπου θα αναγράφεται: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ –ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 1.ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 2. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Σχεδιασμός του Συλλόγου είναι το μνημείο να είναι έτοιμο και να αποκαλυφθεί στις 2 Νοεμβρίου 2018, ημέρα 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Χαλκιδικής.

Προτεινόμενος χώρος όπου ζητήθηκε να στηθεί το μνημείο είναι μια πευκόφυτη έκταση πίσω από το Κλειστό Θέατρο για την οποία μάλιστα ζητήθηκε να ονομαστεί «ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ» Επίσης ο Σύλλογος ζήτησε από το Δήμο, τεχνικό συνεργείο, το οποίο σε συνεργασία με τον γλύπτη, να κατασκευάσει ένα αφανές υπόβαθρο όπου θα τοποθετηθεί η στήλη του μνημείου.