Το VAR και το ελληνικό πρωτάθλημα που ετοιμάζεται να βαδίσει στα χνάρια των Bundesliga, Seria A και La Liga. Πως από το πειραματικό στάδιο σε Αυστραλία και MLS έχει καταστεί σε αναγκαιότητα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η ολλανδική πατέντα που κέρδισε τους πάντες!

To VAR σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας υπό την καθοδήγηση της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέσω του πρότζεκτ Refereeing 2.0. Το σύστημα δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-13 στην Eredivisie, στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Το 2014, η ολλανδική ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα στην IFAB (Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο) να τροποποιήσει τους κανονισμούς προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του συστήματος κατά τη διάρκεια εκτεταμένων δοκιμών.

Η IFAB ενέκρινε τα τεστ και ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του VAR άνοιξε στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το 2016.

Ο γραμματέας της IFAB, Λούκας Μπραντ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Με όλα τα 4G και Wi-Fi στα στάδια σήμερα ξέραμε πως έπρεπε να προστατεύσουμε τους διαιτητές από λάθη που ο καθένας μπορεί να δει αμέσως».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χέρι του Τιερί Ανρί, που στέρησε από την Ιρλανδία την πρόκριση της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010, αφού οι διαιτητές δεν ήταν σε θέση για να υποδείξουν την παράβαση.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος ήταν ενάντια στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του λόγω σκανδάλου διαφθοράς το 2015. Η εξέλιξη αυτή επιτάχυνε τις εξελίξεις αφού ο διάδοχος του Τζιάνι Ινφαντίνο είδε από την αρχή πολύ ζεστά την συγκεκριμένη προοπτική.

Μια live δοκιμή του συστήματος VAR έλαβε χώρα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 σε αγώνα του Β΄ ομάδων του MLS.

Ο διαιτητής του αγώνα Ίσμαιλ Ελφάτ επανεξέτασε δύο φάουλ κατά τη διάρκεια του αγώνα και, μετά από διαβούλευση με τον ασίσταντ ρέφερι Άλεν Τσάπμαν, αποφάσισε να δείξει κόκκινη και κίτρινη κάρτα στα αντίστοιχα περιστατικά.

Τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια φιλικού μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας έγινε χρήση video, ενώ οθόνη παρακολούθησης έκανε την εμφάνιση της στο Μουντιάλ του 2016 επιτρέποντας στους διαιτητές να ξαναβλέπουν τις φάσεις.

Η Αυστραλέζικη Α-League ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που χρησιμοποίησε σύστημα VAR στις 7 Απριλίου 2017, όταν η Μέλμπουρν Σίτι, αντιμετώπισε την Αντελαϊντ Γιουνάιτεντ αν και παραδόξως η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε δίχως ο διαιτητής να χρειαστεί να συμβουλευτεί το συγκεκριμένο σύστημα.

Η πρώτη παρέμβαση μέσω VAR σε ματς επαγγελματικού πρωταθλήματος καταγράφηκε στις 8 Απριλίου όταν ο Ουέλινγκτον Φίνιξ φιλοξένησε την Σίντνεϊ FC. Το VAR εντόπισε ένα χέρι στην περιοχή πέναλτι με τον διαιτητή να καταλογίζει το πέναλτι υπέρ της Σίντνεϊ FC. H αναμέτρηση ολοκληρώθηκε ισόπαλη 1-1. Το MLS εισήγαγε το VAR σε αγώνες κατά την διάρκεια της σεζόν για το 2017 και συγκεκριμένα μετά το All-Star Game που διεξήχθη στις 2 Αυγούστου.

Η πρώτη επίσημη χρήση του έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Φιλαντέλφια Γιούνιον και του Ντάλας, ακυρώνοντας γκολ των φιλοξενούμενων λόγω αντικανονικής επαφής ποδοσφαιριστή του Ντάλας με τον τερματοφύλακα της Φιλαντέλφια.

Το VAR χρησιμοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA τον Ιούνιο του 2017, αλλά η χρησιμότητά του αμφισβητήθηκε μετά από απόφαση του διαιτητή στον τελικό.

Το σύστημα VAR εισήχθη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την Bundesliga και τη Serie A, στις αρχές της σεζόν 2017-18 και από την ισπανική La Ligue 1 στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Παράλληλα έγινε χρήση στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA U-20 τον Οκτώβριο του 2017. Στις 8 Ιανουαρίου 2018, η VAR δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία σε ματς για το Κύπελλο 2017-18 ανάμεσα στη Μπράιτον και την Κρίσταλ Πάλας. Την επόμενη μέρα έκανε την εμφάνιση του και στην Γαλλία με το ντέρμπι της Κυανής Ακτής μεταξύ Μονακό και Νις (Λιγκ Καπ) να έχει την τιμητική. Κατά γενική ομολογία το πείραμα πέτυχε.

Στην Ιταλία εγκαινιάστηκε το πρώτο προπονητική κέντρο VAR τον Ιανουάριο του 2018.

Στις 3 Μαρτίου 2018, η IFAB νομιμοποίησε το VAR σε μόνιμη βάση. Η χρήση του παραμένει προαιρετική για όλες τις διοργανώσεις. Η αγγλική Premier League και το Champions League δεν τον εφαρμόζουν στην τρέχουσα σεζόν, ωστόσο, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Premier League, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, το χαρακτήρισε “αναπόφευκτη” την χρήση VAR.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UEFA εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει στην εισαγωγή VAR στα νοκ-άουτ ματς του Champions League από τον Φεβρουάριο του 2019.

Το βέβαιο είναι πως έπειτα από απόφαση που ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες το VAR από την επόμενη σεζόν θα αποτελεί πραγματικότητα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

από gazzetta.gr