Άγνοια και σύγχυση έχουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τα ρευματικά νοσήματα. Παρότι οι ρευματικές παθήσεις ταλαιπωρούν διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού (εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοπόρωση και σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα), οι Έλληνες γνωρίζουν ελάχιστα ή έχουν θολή και μπερδεμένη εικόνα για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματα και κυρίως τη διαχείρισή τους.

Αυτό προέκυψε από μεγάλη έρευνα κοινού σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα που εκπονήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν» και η οποία παρουσιάζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από σε συνεργασία με την εταιρεία «Health Marketing», στο πλαίσιο της συμμετοχής της «ΡευΜΑζήν» στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα κοινού που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ακριβώς τις γνώσεις του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα και βάσει αυτών θα σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας, με σκοπό να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός για τα νοσήματα αυτά» αναφέρει η πρόεδρος της ΡευΜΑζήν, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα καθιστά σημαντικότερη την ενεργοποίηση τόσο των συλλόγων ασθενών όσο και της πολιτείας για την διάχυση της έγκυρης πληροφορίας.

Άγνοια για την εμφάνιση, τα συμπτώματα, τον ειδικευμένο γιατρό

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες δεν γνωρίζει τα συμπτώματα των ρευματικών ασθενειών.

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 και προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά νοσήματα, όπως η Οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά, όπως η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες αγνοούν τα συμπτώματα, δεν ξενίζει το εύρημα της έρευνας ότι υπάρχει γενικώς σύγχυση για το τι σημαίνει «Ρευματοπάθεια» αλλά και για το ποιος γιατρός είναι κατάλληλος για την αντιμετώπισή της: το 55% του δείγματος δεν γνωρίζει ότι με οι όροι «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αφορούν την ίδια πάθηση και το 54% δηλώνει πως δεν προτίθεται να απευθυνθεί στο Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα. Αντιθέτως, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ποσοστό 4% αναφέρει πως δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.

Η ίδια σύγχυση επικρατεί και στο θέμα της ηλικίας εκδήλωσης ενός ρευματικού νοσήματος. Από την έρευνα προκύπτει πως περίπου 4 στους 10 γνωρίζουν πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 χρόνων και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.

Παρότι στην αναγνώριση των συμπτωμάτων ένας στους δύο Έλληνες «κόβεται», η έρευνα έδειξε πως υπάρχει σχετικά καλή ενημέρωση για τη φαρμακευτική αγωγή. Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ρευματικές παθήσεις. Το 60% γνωρίζει πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων καταστέλλονται. Επίσης, 8 στους 10 αναφέρουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, εάν κάποιος ασθενής με ρευματικά νοσήματα δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα. Τέλος, ποσοστό 60% αναφέρει πως γνωρίζει πως ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με τη σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική πρόληψη για τα ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως έχει καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων (EULAR), «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα με τον κατάλληλο γιατρό!», προτρέπει να μην αμελούνται τα συμπτώματα με τα οποία «μιλάει» το σώμα και να κινητοποιεί για την τυχόν θετική διάγνωση της ασθένειας και κυρίως τη σωστή θεραπεία.