Τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την πρόθεσή του οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019 ή και λίγο νωρίτερα -θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα Σκόπια και το αν και πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή- αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ανάγνωση κάποιων στελεχών του οργάνου που ήταν στη χθεσινή συζήτηση, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δώσει με λεπτομέρειες τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς η ανάγκη ολοκλήρωσής του ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να ζητήσει και να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ και αφετέρου να σταματήσουν να αποδυναμώνουν με δηλώσεις τους τη συγκυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- πρέπει να συνεχίσει τουλάχιστον ως τις αρχές του 2019.

Σκοπός του κ. Τσίπρα, όπως μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές, είναι στη συνάντηση που αναμένεται να έχει τη Δευτέρα με τον Πάνο Καμμένο, να ανανεώσουν τη συμφωνία που έκαναν προ ημερών και είχε ως κατάληξη να δηλώσουν αμφότεροι ότι «συνεχίζουν ως τον Μάρτιο» (επί της ουσίας μέχρι αν έρθει -αν έρθει- η Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή) και ως τότε να φροντίσουν να μην τεντώνουν το σχοινί της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα -σε αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί εκλογές μέσα στο 2018, προσβλέποντας ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα θα βελτιώσουν κάπως τα χαμηλά ποσοστά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε χθες:

  • Στην έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στις αρχές Νοεμβρίου
  • Στην ψήφιση των δεσμεύσεων που ο ίδιος ανέλαβε με την ομιλία του στη ΔΕΘ, επίσης μέσα στον Νοέμβριο
  • Στην ψήφιση του προϋπολογισμού, στον οποίο θα δοθεί μεγάλο βάρος ως του πρώτου προϋπολογισμού εκτός μνημονίων και αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα όπως η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων (ο κ. Τσίπρας την παρουσίασε χθες ως βέβαιη εξέλιξη), η επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις κ.α.

Η εικόνα που δίνεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως αναμένει ότι μέσα στον Ιανουάριο ή το αργότερο ως τον Μάρτιο η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Σκοπός του είναι η συμφωνία να ψηφιστεί από την πλειοψηφία που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιο ότι υπάρχει στην παρούσα Βουλή χωρίς τους ΑΝΕΛ και μετά να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Αυτό μπορεί να γίνει αρκετά πριν από τον Μάιο ή τον Μάιο, οπότε και θα επιβεβαιωθεί το σενάριο των τριπλών εκλογών. Σημειώνεται ότι εκτίμηση του πρωθυπουργού φέρεται να είναι πως δεν υπάρχει σενάριο η Συμφωνία των Πρεσπών να «πεθάνει» πολιτικά στα Σκόπια, καθώς φέρεται να πιστεύει -με βάση και την εικόνα που ο Ζόραν Ζάεφ του έχει μεταφέρει- ότι είτε χωρίς, είτε με πρόωρες εκλογές τα Σκόπια θα κυρώσουν τη συμφωνία.

Αυτά αφορούν τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα, όπως παρουσιάστηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη αντίδραση θα καταγραφεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αύριο και μεθαύριο. Ο κ. Φίλης χθες φέρεται να είπε ότι η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει φτάσει στο τέλος της και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δει τι θα γίνει, αλλά στην Κεντρική Επιτροπή θα φανεί αν πέρασε ή όχι το μήνυμα Τσίπρα για μορατόριουμ με τους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον ως τις αρχές του 2019.

Του Γιάννη Καμπουράκη από naftemporiki.gr