Ακολουθώντας μια γρήγορη διαδικασία , ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος που επόπτευσε και μετείχε προσωπικά στις έρευνες για το Μάτι μαζί με δύο επίκουρους εισαγγελείς απέστειλαν κλήσεις σε υπόπτους, για τους οποίους προέκυψαν στοιχεία ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά, του περασμένου Ιουλίου.

Σε αυτούς που κλήθηκαν είναι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ελέγχεται ποινικά και για παραλείψεις στην πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς, ενώ στη σχετική λίστα έχουν κληθεί ως ύποπτοι και άλλα 19 άτομα , που κατείχαν θέση ευθύνης σε Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι ενεπλάκησαν στις διαδικασίες που ακολουθηθήκαν, για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

Εκτός από τη Ρένα Δούρου σε εξηγήσεις καλείται από τους εισαγγελείς και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές και για τη διαχείριση της βοήθειας που δόθηκε για τους πυροπαθείς.

Επίσης καλούνται και όλα τα πρόσωπα που έχουν καταμηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων όπως ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Συνολικά περί τα 20 άτομα στελέχη της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ελέγχονται ποινικά και καλούνται σε εξηγήσεις, διαδικασία που αποτελεί συνήθως τον προθάλαμο των ποινικών διώξεων, οι οποίες στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι είναι για εκατόμβη ανθρωποκτονιών, εμπρησμό και άλλα αδικήματα. Άλλωστε κατά των ελεγχόμενων προσώπων δεκάδες συγγενείς θυμάτων με μηνύσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί ήδη και περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, έχουν ζητήσει την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τους τιμωρία.

Μία από τις μηνύσεις στρεφόταν και κατά των τότε ( περασμένο Ιούλιο) υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για κοινοβουλευτική διερεύνηση, αν και όποτε, κάτι τέτοιο αποφασιστεί.

Η έρευνα της Εισαγγελίας που άρχισε αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αρχικά ανατέθηκε στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη με την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και στη συνέχεια διεξήχθη από τον ίδιο τον κ. Ζαγοραίο με τη συνδρομή δύο ακόμα εισαγγελικών λειτουργών τους Ν. Σπυρόπουλο και Κ Φιστόπουλο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που υπήρξε για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης σύντομη σε διάρκεια προέκυψε θέμα με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία ζητούσε να ληφθεί υπόψη από τους εισαγγελείς και το πόρισμα της έρευνας που παράλληλα διενεργεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η κίνηση της Εισαγγελέως για την οποία μετά τις αντιδράσεις δόθηκαν διευκρινίσεις θα οδηγούσε σε καθυστέρηση την έρευνα κάτι που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων και κύμα αντιδράσεων. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πάντως διευκρίνισε προς άρση παρεξηγήσεων ότι η παραγγελία της δεν είχε στόχο την καθυστέρηση της έρευνας και επανέλαβε την βούληση των εισαγγελικών αρχών για άμεση ολοκλήρωση των ερευνών.

Μετά την παροχή εξηγήσεων που θα δοθούν στους εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα, δηλαδή τον Ηλία Ζαγοραίο και τους δύο συνεργάτες του, η Εισαγγελία θα προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων και θα ανοίξει το κεφάλαιο των ανακρίσεων που θα κρατήσει καιρό. Ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος παρέμεινε και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρότι δεν είναι πλέον προϊστάμενος της Εισαγγελίας μετά τη διεξαγωγή εκλογών που ανέδειξαν ως νέο προϊστάμενο τον εισαγγελέα Ευάγγελο Ιωαννίδη.