Αλίμονο, στη δημόσια ζωή του τόπου μας ενδημεί ακόμα το είδος του πολιτικού που απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα των πολιτών αυτής της Χώρας.

Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας από αυτούς. Ένας ελεύθερος σκοπευτής που επιτελεί συγκεκριμένο έργο. Ένας φωνακλάς λαϊκιστής που επιχειρεί να εγείρει  αισθήματα μισαλλοδοξίας στις ήδη ταλαιπωρημένες ψυχές των Ελλήνων. Και δεν είναι ο μόνος.

Το θλιβερό είναι ότι οι τοποθετήσεις τους γίνονται συστηματικά υπό την ανοχή του Πρωθυπουργού.
Πώς αλλιώς εξηγείται ότι στην προτροπή ότι “πρέπει να φυλακιστούν πολιτικοί μας αντίπαλοι για να κερδίσουμε τις εκλογές” δεν υπάρχει αντίδραση παρά μόνο δημόσια κάλυψη?

Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί για να αντιληφθεί κανείς ότι στελέχη αυτής της Κυβέρνησης δεν ασπάζονται τη θεσμικά ανώτατη Συνταγματική διάκριση των εξουσιών?

Είναι πια σαφές ότι η διάλυση της οικονομίας, ως συνέπεια της παρούσας διακυβέρνησης,  ωχριά μπροστά στην επίθεση στους θεσμούς και σε βάθος χρόνου θα φαντάζει υποδεέστερη ενώπιον της ζημιάς που προκαλείται σταδιακά και αθόρυβα στις συνταγματικά κατοχυρωμένες βάσεις της Ελληνικής Πολιτείας.

Η πολιτική αλλαγή που πρέπει να προκύψει στη Χώρα οφείλει καταρχάς να έχει αυτό ως κυρίαρχο μήνυμα: Την αλλαγή της νοοτροπίας που καλλιεργείται εδώ και χρόνια και συντείνει διαρκώς στην υποβάθμιση των πυλώνων της Δημοκρατίας.

Ποτέ στο παρελθόν της μεταπολίτευσης, η Δικαιοσύνη, η έννοια της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, η ελεύθερη δημόσια ενημέρωση, η ευπρέπεια στα πανεπιστήμια, η Παιδεία, η Αυτοδιοίκηση (κλπ) δεν είχαν δεχτεί τόσο απροκάλυπτη επίθεση από την εκτελεστική εξουσία.

Στη Δημοκρατία πρωταγωνιστές είναι οι θεσμοί και όχι οι ενίοτε αμφιβόλου ποιότητας εκπρόσωποι τους. Οι θεσμοί είναι εκεί τελικά για να μας προστατεύουν από τις ατελείς και αδηφάγες ανθρώπινες προσωπικότητες και να αποτελούν ανάχωμα σε όσους ξεφεύγουν από τα παραδεκτά όρια. Στην ιστορία μας υπήρξαν πολιτικές περίοδοι που  έστειλαν εντατικά μηνύματα πως μόνο οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί εξασφαλίζουν την κοινωνική και πολιτειακή ολοκλήρωση και πρόοδο. Τα δέκα προηγούμενα χρόνια ήταν μια τέτοια χρονική συγκυρία. Αν δεν το έχουμε αντιληφθεί δεν θα βγούμε ποτέ από το τέλμα. Θα υποστούμε χειρότερα.   

Στη μακρά προεκλογική περίοδο που εγκαινιάστηκε εδώ και καιρό θα δουν πολλά τα μάτια μας. Εξάλλου μας έχουν προϊδεάσει αναλόγως.

Οφείλουμε να είμαστε ως πολίτες και ως οργανωμένη κοινωνία σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Ο Στέλιος Βαλιάνος είναι δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας