Το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. Σε αυτές συμμετέχουν 40 Φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια ενώ 63 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Στην Περιφεριακή Ενότητα Χαλκιδικής η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας – Γραφείο Β. Ελλάδος διοργανώνει σχετική εκδήλωση στο Σπήλαιο και Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η οποία θα περιλαμβάνει περιήγηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Σπήλαιο και στο Μουσείο Πετραλώνων. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ζωτικού ρόλου του αέρα για τη χρήση του σπηλαίου ως χώρου διαμονής αλλά και ως καταφύγιου ανθρώπων και ζώων, κατά την προϊστορική περίοδο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 410185 (Ζ. Ιντζέ – Χ. Μιχελάκη)