Τονίζοντας ότι τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού –όπως εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου– έχουν ιδιαίτερη σημασία, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί το εργαλείο του Λόγου μέσα από τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, πάντα στο πλαίσιο μιας κοινωνικοπολιτισμικής προσέγγισης που μετατρέπει τη διαχείριση σε πολιτική διαδικασία. Η Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο για «αλλαγή της εννοιολόγησης», προκειμένου να γίνουν «τομές και παρεμβάσεις», καθώς «το κοινό είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως ή, καλύτερα, τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται μια βιβλιοθήκη. Επιπλέον, δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε τους απόντες, το μη κοινό, εκείνους που δεν έρχονται κοντά μας και πρέπει να προσελκύσουμε».

Όπως σημείωσε, το μεγάλο στοίχημα είναι ο συνδυασμός του διπλού ρόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσον αφορά τους ερευνητές από τη μια μεριά και την υποδοχή του μεγάλου κοινού, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, από την άλλη.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μπορεί να αποτελέσει οδηγό σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και έχουν πανελλαδική εμβέλεια.
Απευθυνόμενη στον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου που την υποδέχτηκαν και την ξενάγησαν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος που λέγεται βιβλιοθήκη, ο χώρος όπου οι νεανικές ηλικίες μπορούν να βιώσουν, να ανεβάσουν βιβλία στο τάμπλετ, να νιώσουν οικεία μέσα σε ένα περιβάλλον γνώσης και ενδιαφερόντων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Μυρσίνη Ζορμπά υποστήριξε ότι «οι συλλογές, οι εγκαταστάσεις και ο κόσμος των τεχνολογιών συναντιέται στον χώρο αυτό με τον πραγματικό κόσμο των αναγνωστών». Και επανέλαβε ότι στην Εθνική Βιβλιοθήκη «συμβιώνουν ο πολιτισμός και η παιδεία που θέλουμε να αναπτύξουμε ως χώρα».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ξεναγήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι Υπουργοί επισκέφτηκαν το Αναγνωστήριο Χειρογράφων, το Εργαστήριο Συντήρησης, τα Θησαυροφυλάκια, το Εργαστήριο Ψηφιοποίησης, Μικροφωτογράφισης και Φωτογραφίας και το Αναγνωστήριο του Πύργου Βιβλίων. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρο Ζουμπουλάκη, καθώς και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ Διονύση Καψάλη και Μάνο Δημητρακόπουλο.