Ο κόκκινος ισολογισμός της ΔΕΗ και η ανάγκη για γενναίες ενέσεις ρευστότητας, σε συνδυασμό με την μεγάλη επιβάρυνση της Επιχείρησης από την εκτίναξη του κόστους για την αγορά ρύπων, αναθεωρούν την πολιτική για τα τιμολόγια ρεύματος της Επιχείρησης.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο και αναμένεται να εκδηλωθούν με τροπολογία τις επόμενες μέρες, προβλέπουν την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του τέλους λιγνίτη, προσφέροντας ένα μαξιλάρι ελάφρυνσης συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην ΔΕΗ την επόμενη διετία.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ σχεδιάζει επιβολή χρέωσης 1 ευρώ ανά λογαριασμό, για όσους καταναλωτές συνεχίζουν να παραλαμβάνουν έντυπους λογαριασμούς, δίνοντας επιπλέον κίνητρα σε όσους επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμού. Σχετική εισήγηση του ΔΣ της εταιρείας, πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Οι επιλογές του ΥΠΕΝ

Η χρέωση προμηθευτή επιβλήθηκε το 2016 στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ωστόσο έφερε μια υπέρογκη επιβάρυνση τόσο για την δεσπόζουσα εταιρεία ηλεκτρισμού όσο και για τους ιδιώτες προμηθευτές.

Από την άλλη, η κατάργηση του τέλους λιγνίτη, αφαιρεί ένα πρόσθετο κόστος ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ από την ΔΕΗ, από τα οποία 9 εκατομμύρια αφορούν τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση διευκολύνει και τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι διεκδικούν τα ενεργειακά assets της εταιρείας.

Τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνοδεύονται με παράλληλη μείωση -με στόχο την σταδιακή κατάργηση- του ΕΤΜΕΑΡ, ενός τέλους για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και καταβάλλουν οι καταναλωτές.

Η άσκηση που γίνεται αυτή την περίοδο στο ΥΠΕΝ και δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως είναι πότε και πως θα εφαρμοστεί η λεγόμενη ρήτρα CO2, η οποία συνδέεται με το ράλι των ρύπων και στον τελευταίο ισολογισμό, επιβάρυνε την ΔΕΗ με 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ρήτρα CO2

Στο επιτελείο Σταθάκη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη, ότι η ρήτρα ρύπων μπορεί να συνδεθεί με τα τιμολόγια ρεύματος με βάση τις διεθνείς διακυμάνσεις των CO2, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από φέτος ή του χρόνου.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κινείται στην λογική της ελάφρυνσης του ΕΤΜΕΑΡ, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της ρήτρας CO2 δεν θα είναι μεγάλες. Όπως λένε συνεργάτες του υπουργού «στο κακό σενάριο τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 4-5 ευρώ ανά τετράμηνο». Στο καλό σενάριο, η ρήτρα αυτή θα έχει μηδαμινές επιπτώσεις στα τιμολόγια από τον μηχανισμό που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα πάει στην βουλή, θα προβλέπει ένα μηχανισμό, βάσει του οποίου το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) θα διατίθεται για την μείωση, με προοπτική κατάργησης του ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι το ΕΤΜΕΑΡ θα «χρηματοδοτήσει» και την ρήτρα CO2, όταν το υπουργείο αποφασίσει να ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο κ. Σταθάκης έχει ανακοινώσει κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή από αρχές του 2019. Με βάση τις μνημονιακές απαιτήσεις, η χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) θα μειωνόταν φέτος κατά 30%, με στόχο το 2019 να μειωθεί στο 50%.

Τι λένε οι ιδιώτες προμηθευτές

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες προμηθευτές δηλώνουν επιφυλακτικοί στο θέμα του ΠΧΕΦΕΛ καθώς όπως αναφέρουν η κατάργηση μιας χρέωσης φέρνει συνήθως μια καινούρια.

Όπως σημειώνουν, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που κλείδωσε στην τελευταία δημοπρασία και έσπασε όλα τα ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 54,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια της μέσης τάσης όπου ήδη οι τιμές είναι οριακές για να χτυπηθεί η ΔΕΗ. Εάν δεν υπάρξουν αυξήσεις οι προμηθευτές, υποστηρίζουν ότι θα γράψουν ζημιές.

Σχολιάζοντας την ρήτρα CO2, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι σταδιακά και λόγω της αυξητικής τάσης που υπάρχει με τους ρύπους και τις τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική, οι προμηθευτές αρχίζουν να ενσωματώνουν και το κόστος άνθρακα στους λογαριασμούς.