Επιβατικό Boeing 737 MAX 8 της ιδιωτικής εταιρείας Lion Air, που εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα προς την Πανγκάλ Πινάν, στο νησί Μπανγκά, συνετρίβη στ’ ανοιxτά της Ιάβας στις 06:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 189 άτομα, εκ των οποίων 178 ενήλικοι επιβάτες, ένα παιδί, δύο βρέφη, καθώς και δύο πιλότοι και έξι μέλη του πληρώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από πλοία που μετέβησαν άμεσα στην περιοχή και εντόπισαν τα συντρίμμια. Ανάμεσά τους καθίσματα επιβατών, τσάντες, ρούχα, κινητά τηλέφωνα, ταυτότητες και άδειες οδήγησης.

Σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Σιάουγκι, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης, «δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσον υπάρχουν επιζώντες. Ελπίζουμε, προσευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.»

Η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε 13 λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ ο πιλότος είχε ζητήσει «να επιστρέψει» στο αεροδρόμιο πριν «χαθεί από τα ραντάρ».

Πλήρωμα ρυμουλκού που έβγαινε από το λιμάνι της Τζακάρτας ανέφερε πως είδε το Boeing την ώρα που έπεφτε.

Ο ιστότοπος Flightradar24 κατέγραψε τα δεδομένα της πτήσης: το αεροσκάφος ανέβηκε σε ύψος περίπου 5.000 ποδών (1.524 μέτρων), έχασε ύψος, κατόπιν το ανέκτησε, πριν αρχίσει να πέφτει προς τη θάλασσα.

Η τελευταία θέση στην οποία καταγράφηκε ότι βρισκόταν ήταν σε ύψος 3.650 ποδών (1.113 μ.), με την ταχύτητά του να έχει αυξηθεί στους 345 κόμβους, ενώ σύμφωνα με γεωγραφικά δεδομένα από το Google Maps απείχε 15 χιλιόμετρα βόρεια της ινδονησιακής ακτογραμμής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lion (σ.σ. πρόκειται για εταιρεία χαμηλού κόστους), το Boeing είχε χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον συγκεκριμένο αερομεταφορέα τους τελευταίους δύο μήνες, είχε περάσει από όλους τους τεχνικούς ελέγχους και είχε κριθεί ότι ήταν σε καλή κατάσταση από τεχνική άποψη και μπορούσε να εκτελεί δρομολόγια κανονικά.

Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν εξαιρετικά έμπειροι: αθροιστικά, είχαν 11.000 ώρες πτήσης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη πτήση (Τζακάρτα – Πανγκάλ Πινάν) έχει διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών της Ινδονησίας είπε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει ποια ήταν τα αίτια της συντριβής. Εξήγησε ότι γι’ αυτό θα χρειαστεί διεξοδική ανάλυση των δεδομένων που περιέχονται στα «μαύρα κουτιά», τα οποία αναζητούνται από τους δύτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lion Air, Έντουαρντ Σαΐτ, το βράδυ της Κυριακής είχε αναφερθεί τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης του από Ντενπασάρ στην Τζακάρτα αλλά οι μηχανικοί που το επιθεώρησαν έκριναν ότι ήταν σε θέση να απογειωθεί το πρωί της Δευτέρας.