Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως περισσότεροι από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ιταλία.

«Περίπου 105.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέχρι σήμερα φέτος και ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν στη Μεσόγειο ξεπέρασε τις 2.000», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), ο Τσάρλι Γιάξλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι αριθμοί είναι ωστόσο μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Τζόελ Μίλμαν, εξήγησε πως «είναι το πέμπτο έτος στη σειρά» που ξεπερνιέται το όριο των 100.000 προσφύγων και μεταναστών.

Όμως, πρόσθεσε, φέτος το όριο αυτό συμπληρώθηκε πολύ αργότερα απ΄ό,τι τα προηγούμενα χρόνια: συγκριτικά, ο αριθμός αυτός είχε συμπληρωθεί τον Ιούλιο πέρυσι.

Η Ισπανία έγινε φέτος ο κύριος προορισμός των μεταναστών και των προσφύγων, με περισσότερες από 49.000 αφίξεις διά θαλάσσης και ακολουθούν η Ελλάδα (περισσότερες από 27.700 αφίξεις) και η Ιταλία (περισσότερες από 22.160 αφίξεις).

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώθηκαν στην προσπάθεια των μεταναστών και των προσφύγων να φθάσουν στην Ιταλία (περισσότεροι από 1.260 θάνατοι).