Αν και ο ελληνικός φάκελος ήταν παντελώς έτοιμος και νομικά εμπεριστατωμένος, τα τεχνικά κλιμάκια εξάντλησαν τα τέσσερα 24ωρα της παρουσίας τους στην Αθήνα, περνώντας από «κόσκινο» μόνο την έως τώρα λειτουργία του Εξωδικαστικού, όπως επίσης τα στοιχεία του νόμου Κατσέλη. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι ξένοι τεχνοκράτες «οχυρώθηκαν» πίσω από την εντολή των προϊσταμένων τους να περιοριστούν στην καταγραφή των έως τώρα δεδομένων για Εξωδικαστικό- Κατσέλη, καθώς αυτή η αποτίμηση θα αποτελέσει μέρος της συνολικής, πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

«Αφιέρωσαν άπειρες ώρες, εξετάζοντας γραμμή- γραμμή, ευρώ- ευρώ, τα στοιχεία για τον Εξωδικαστικό» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι δεν έγινε η προσδοκώμενη κρούση για τις 120 δόσεις, που περιμένουν με αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. «Το θέμα πάει πίσω», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές και έτσι το επόμενο κρίσιμο ραντεβού μετατίθεται για το Δεκέμβριο.

Το καλό νέο είναι ότι η «ακτινογραφία» του Εξωδικαστικού ικανοποίησε απολύτως τους ξένους τεχνοκράτες, οι οποίοι αναγνώρισαν πως μετά από τις πρώτες δυσκολίες, πλέον ο ρυθμός ανεβαίνει. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και το Δεκέμβριο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών στο ευνοϊκό πλαίσιο των 120 δόσεων. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για οφειλές μικρότερες από 20.000 ευρώ, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει καταστεί δυνατή η πλήρης αυτοματοποίηση των διαδικασιών, άρα και η ελαχιστοποίηση του κόστους.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα λειτουργίας του Εξωδικαστικού, όπως παρουσιάστηκαν στους ξένους τεχνοκράτες, έχουν ως εξής:

  • Επιχειρήσεις (65 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.771 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 92 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (39 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.848 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 648 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
  • Αγρότες (18 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 207 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 74 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αντιθέτως, η «ακτινογραφία» του νόμου Κατσέλη προκάλεσε προβληματισμό στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, καθώς δεν αποτυπώνονται πουθενά οι προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις. Το ζητούμενο για τους ξένους τεχνοκράτες είναι κυρίως η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, άρα και η απόσυρση των αιτήσεων τους, μετά από την νομοθέτηση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο σύστημα (τα στοιχεία σταματάνε στον Αύγουστο) και κάπως έτσι το στοίχημα μεταφέρεται το Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται να υποβληθεί το αίτημα για παράταση του προστατευτικού πλαισίου, έστω με αυστηρότερες προϋποθέσεις.