Οικονομία

Καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Το τέλος του νόμου Κατσέλη πλησιάζει με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο και θα αντικαταστήσει τον νόμο που λήγει στις 31/12/2018.

Αυτό προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έως στο τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να εγγυόμαστε την πρώτη κατοικία. Αλλά τη συγκεκριμένη μορφή με την οποία θα γίνει αυτό, θα τη δούμε όπως σας είπα, μέχρι τέλος του χρόνου».

Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Υποστήριξε ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

Σε σχέση με το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας, ο κ. Δραγασάκης ενδεικτικά ανέφερε ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close