Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας

Η 8η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας (World Town Planning Day) για να καταδείξει τη συνεισφορά του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην ποιότητα ζωής των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Εμπνευστής της, από το 1949 ήδη, ο αργεντίνος καθηγητής πολεοδομίας Κάρλος Μαρία ντέλα Παολέρα.

Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου.

Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (International Day of Radiology) καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA), και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR), για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895.

Ημέρα Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, κυρίως στην Ευρώπη, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μεσοφυλικών ατόμων.

Ως μεσοφυλικά άτομα θεωρούνται τα πρόσωπα μη καθορισμένου ανατομικού φύλου. Ο όρος «μεσόφυλος» αντικατέστησε τον αδόκιμο όρο «ερμαφρόδιτος», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους γιατρούς κατά το 18ο και 19ο αιώνα.

Η ημερομηνία για τον εορτασμό της «Ημέρας Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών» («Intersex Solidarity Day») επελέγη για συμπέσει με τη γέννηση στις 8 Νοεμβρίου 1838 της μεσοφυλικής Ερκιλίν Μπαρμπέν (1838-1868), τα απομνημονεύματα της οποίας εξέδωσε το 1980 ο διάσημος γάλλος φιλόσοφος και ψυχολόγος Μισέλ Φουκό (1926-1984) με τίτλο «Ερκιλίν Μπαρμπέν: Τα προσφάτως ανακαλυφθέντα απομνημονεύματα ενός γάλλου ερμαφρόδιτου».

Η γιορτή απαντάται και ως «Ημέρα Μνήμης Μεσοφυλικών» («Intersex Day of Remembrance»).

Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας (World Quality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (8 Νοεμβρίου 2018), με πρωτοβουλία του Πιστοποιημένου Ινστιτούτου Ποιότητας(Chartered Quality Institute), ενός παγκόσμιου οργανισμού, με έδρα το Λονδίνο, που συσπειρώνει στις τάξεις του χιλιάδες επαγγελματίες της διαχείρισης ποιότητας (quality management), απ’ όλο τον κόσμο.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2018):«Ποιότητα: Ένα ζήτημα εμπιστοσύνης».

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποιότητας είναι η ενημέρωση για τα θέματα της ποιότητας σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία, που παράγεται ή προσφέρεται από εταιρείες και οργανισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποιότητα είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού και είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής. Η προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών βοηθά στην βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, κάνει βιώσιμες τις επιχειρήσεις, μειώνει τα κόστη και βελτιώνει την κερδοφορία.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας (World Usability Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (8 Νοεμβρίου 2018) με πρωτοβουλία της «Ένωσης Επαγγελματιών της Ευχρηστίας» («Usability Professionals’ Association»).

Με τον όρο «ευχρηστία» εννοούμε την ιδιότητα ενός συστήματος, τεχνουργήματος ή συσκευής, η οποία διευκολύνει την χρήση του από τον μέσο άνθρωπο και τού δημιουργεί την πεποίθηση ότι δεν είναι ηλίθιος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας καθιερώθηκε το 2005 για να προωθήσει την ευχρηστία σε κάθε τεχνολογικό πεδίο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της η σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τον χρήστη της στους τομείς της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της υγείας, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της διακυβέρνησης, καθώς και σε άλλα τεχνολογικά πεδία με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.