Μνήμες από την φονική κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα πριν από μερικούς μήνες ξύπνησαν το απόγευμα όταν κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας της οδού Νυρεμβέργης στην Καβάλα, μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, στο ρεύμα προς Ξάνθη.

Η γέφυρα παρέσυρε έναν γερανό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, προκαλώντας στα δύο οχήματα ζημιές, με τους οδηγούς τους και τον επιβάτη του αυτοκινήτου να είναι καλά στην υγεία τους, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί διερχόμενων οδηγών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατάρρευσης του τμήματος της γέφυρας από τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας, τα βάθρα της γέφυρας κράτησαν αλλά «άνοιξε» το οδόστρωμα. Μηχανικοί που είδαν από κοντά την κατάσταση ισχυρίζονται ότι υπήρξε υποχώρηση των δοκών στήριξης. Εξετάζεται αν αυτό έγινε κι αν έγινε λόγω διάβρωσης.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε από το ατύχημα ήταν πολύ μεγάλη έως ότου επέμβει η Τροχαία και ρυθμίσει την εκτροπή της κυκλοφορίας σ’ ένα τμήμα του οδικού δικτύου που καθημερινά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αυτοκίνητων όλων των τύπων, καθώς αποτελεί βασική οδική αρτηρία της ανατολικής εισόδου και εξόδου της πόλης της Καβάλας.

Τον Αύγουστο του 2016 είχε διαπιστωθεί τρύπα στο οδόστρωμα, στο ίδιο περίπου σημείο της γέφυρας.

Πριν από τρία χρόνια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας είχε προχωρήσει σε μικρής κλίμακας εργασίες συντήρησης στις ενώσεις των αρμών, χωρίς ωστόσο ποτέ να τεθεί κανέναν θέμα επικινδυνότητας της. Πάντως, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας δεν άντεξε το βάρος του γερανοφόρου οχήματος που διέρχονταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ η δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι από τη δεκαετία του ’90 δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική συντήρηση της γέφυρας.

από protothema.gr