Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος-Θ. Αγγελόπουλος στην Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος-Θόδωρος Αγγελόπουλος» για την Καλύτερη Ταινία, απονεμήθηκε στην ταινία «Ρέι και Λιζ» του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος όμως δεν ήταν παρών για να το παραλάβει. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.
Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» ήταν το τελευταίο και σπουδαιότερο βραβείο σε μια σειρά συνολικά 26 Βραβείων και διακρίσεων που απονεμήθηκαν φέτος από διαφορετικές Επιτροπές σε ταινίες του πλούσιου 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως αυτό αναπτύχθηκε με την ευθύνη της Γενικής Διευθύντριάς του, Ελίζ Ζαλαντό και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του, Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του συγκροτήθηκε με τους: Σάντρα ντεν Χάμερ, διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία), Ράντου Ζούντε, σκηνοθέτη (Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Σιμίν Μοταμέντ), ηθοποιό (Ιράν), Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτη (Ισπανία), Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).
Από τις ελληνικές συμμετοχές, η Διεθνής Επιτροπή του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεχώρισε: τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δουλειά της»/ «Her Job» του Νίκου Labôt, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Σερβίας (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με την Ένε Σουάρτς) και τον Μάριο Πιπερίδη (Πρώτη Ειδική Μνεία) για την ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» /«Smuggling Hendrix» συμπαραγωγή Κύπρου, Γερμανίας, Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δόθηκε και το Mermaid Award, ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής, το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Σόκρατες” του Αλεξ Μοράτο από τη Βραζιλία ενώ το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονεμήθηκε στην ταινία “Μη με αγγίζεις” της Αντίνα Πιντιλίε (Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία).
Αναλυτικά οι φετινοί νικητές:
– Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία “Ρέι και Λιζ”. Η μοναξιά και η …ακηδία μιας σύγχρονης οικογένειας στα προάστια του Μπέρμιγχαμ και στο περιθώριο της κοινωνίας όπως την περιγράφει στην ταινία “Ρέι και Λιζ” , ο Βρετανός εικαστικός καλλιτέχνης Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ.