Φωτιά στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης έβαλε η άποψη που διατύπωσε στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος την άποψη συνταγματολόγου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτά που θα προτείνει η παρούσα Βουλή όσον αφορά την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος και το περιεχόμενο τους δεσμεύουν και την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές και οι όποιες αλλαγές γίνουν στο περιεχόμενο των άρθρων θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση που προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υπερψήφιση στην προτείνουσα βουλή δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση την επόμενη. Έχω να σας καταθέσω σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο «Η δέσμευση της Βουλής από τις προτάσεις της κατευθύνουσας Βουλής». Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία. Ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση. Αυτό που θέλετε λοιπόν είναι να έχετε εσείς τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση. Αυτό δεν θα γίνει».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την αναθεώρηση του 2001 . «Για να υπερασπιστεί την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή είναι αυτή που ορίζει το περιεχόμενο είπε “ Ας θυμηθούμε την αναθεώρηση του 85. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη μείωση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Αν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές του 85 και ερχόταν η Ν.Δ θα μπορούσαμε να έχουμε αλλαγή του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αύξησης αρμοδιοτήτων; Ασφαλώς όχι. Μαζέψτε λοιπόν καλύτερα τα επιχειρήματά σας. Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον» .

Μητσοτάκης: Τινάζεις την αναθεώρηση στον αέρα

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και ανέφερε πως με την πρόταση του ο κ. Τσίπρας στην ουσία τινάζει την συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα:

«Η άποψη που εκφράσατε είναι μία άποψη ακραία μειοψηφική στους κύκλους των συνταγματολόγων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε: «Εάν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προδιαγράψατε σήμερα τινάζετε επί της ουσίας την συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την ερμηνεία διότι αντιβαίνει πλήρως στην συνταγματική τάξη και στις άποψη που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι».

Ο κ. Μητσοτακης σημείωσε τέλος: «Κατάλαβα από τις προθέσεις σας ότι προς τα εκεί κινείστε να ξέρετε όμως κ. Τσίπρα ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που εκ των πραγμάτων η επόμενη βουλή θα το ερμηνεύσει. Δεν θα είστε πλειοψηφία οπότε η αρμοδιότητα θα περάσει σε μας».

Πηγή: iefimerida.gr