Λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση από αναγνώστη της σελίδας σχετικά με τα έργα που γίνονται κοντά στο ΓΕΛ Μουδανιών.

Σάββατο 11:00 π.μ.
Χωρίς καμμία σχετική ειδοποίηση και ενημέρωση για απομάκρυνση των οχημάτων, αντιληφθήκαμε ότι γίνονται εργασίες στο οδόστρωμα πάνω από το αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών. Συγκεκριμένα είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση της παλιά επιφάνειας του οδοστρώματος και το υλικό που απομακρυνόταν (κομματια πίσσας και πέτρες) εφόσον δεν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, μπορούσε να αποτελέσει απειλή για σωματική ή υλική βλάβη.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία ελκυστικών και λειτουργικών αστικών υπαίθριων χώρων, είναι πάντα καταδικασμένη να μην έχει καλά αποτελέσματα. Αναλυτικότερα ας αναρωτηθούμε πόσες φορές δε μπορουμε να μετακινηθούμε ελεύθερα είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί, λόγω κακοτεχνιών σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί απουσιάζει ο ενιαίος σχεδιασμός σε αστικό επίπεδο (Δηλαδή δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιποί ελεύθεροι χώροι της πόλης) , απουσιάζει η επίβλεψη από μηχανικούς του αρμόδιου φορέα (Δήμος;) και φυσικά απουσιάζει ένας σωστός συντονισμός και κατάλληλη προετοιμασία. (για παράδειγμα τη στιγμή που γίνονται τα έργα στο οδόστρωμα δε είναι δυνατόν να υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα και κυκλοφορία πεζών).

Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια, τη δημιουργία ενός προβληματικού αστικού υπαίθριου χώρου (δρόμοι, πεζοδρόμια και πλατείες) που ουσιαστικά δημιουργείται όχι από ειδικούς, γιατί πολλές φορές τις αποφάσεις κατά διάρκεια του έργου τις παίρνουν αναρμόδιοι και μη καταρτισμένοι που τυχαίνει να βρίσκονται εκεί με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται τόσο ο σχεδιασμός του έργου όσο και η κατασκευή του.

Σίγουρα ένας μη σχεδιασμενος σε όλα τα επίπεδα αστικος χώρος, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας δημιουργώντας λειτουργικά, αισθητικά ή άλλα προβλήματα.

Τελικά, στον αστικό υπαίθριο χώρο θελουμε να μπορουμε να κινούμαστε ελεύθερα όλοι και να μην ενοχλούνται οι αστικές λειτουργίες δηλαδή οι ελεύθερες κινήσεις των πολιτών στην καθημερινότητα τους. Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα έργα που γίνονται στην πόλη των Νέων Μουδανιών θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση χωρις προβλήματα όλων των πολιτών κατά τη διάρκεια των έργων, αλλά και η εγγύηση ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εξασφαλίζοντας την αναβάθμιση του περιβάλλοντος που κινούμαστε και εργαζόμαστε καθημερινά.

Χάρης Παπαευστρατίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
MSc Περιβαλλοντικος Σχεδιασμός Πόλεων και κτιρίων

Μαρία Παπαχριστοδούλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
MSc Αρχιτεκτονική Τοπίου