Γυρίζουμε σελίδα σε ένα νέο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς…τα κάρβουνα του αλυτρωτισμού, αν σιγοκαίνε, πρέπει να τα σβήσουμε, αν δεν τα σβήσουμε να μην τα αφήσουμε να ανάψουν, ανέφερε στην ομιλία του στο τρίτο Thessaloniki Summit o εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Κομισιόν για την ευρωατλαντική πορεία των δυτικών Βαλκανίων, τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί το branding της περιοχής, να αποκαταστήσει δηλαδή το καλό της όνομα.

Εξηγώντας την σκέψη του, τόνισε πως την βασική ευθύνη για το branding την έχουν οι κυβερνήσεις…Να μην ιδιωτικοποιούν τις επιτυχίες αλλά να βρυξελλοποιούν τις αποτυχίες, τόνισε.

Αναγνώρισε ότι και η ΕΕ έχει ευθύνη. Διερωτήθηκε πώς γίνεται η Ευρώπη με τόσο σημαντική οικονομική παρουσία να μην έχει κερδίσει τη μάχη του branding στα Βαλκάνια.

Δίνοντας μια πρόχειρη όπως είπε εξήγηση, σημείωσε ότι ενώ η ΕΕ χτίζει νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, δικαστήρια και φυλακές, κάποιοι άλλοι με πολύ λιγότερα λεφτά αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες και ραδιόφωνα ανέφερε, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα

Κατά τον ισχυρό άνδρα της Κομισιόν, ο όρος Βαλκάνια δεν είναι το καλύτερο συστατικό για το branding, πρότεινε ανεπιφύλακτα όπως είπε τον όρο νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του καλού marketing της περιοχής αναφέρθηκε στην δυνητική είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένκγεν που θα καταργήσει κάθε συνοριακό έλεγχο για πρόσωπα σε μία περιοχή 30 εκατομμυρίων από τον Δούναβη μέχρι την Πελοπόννησο.

Μίλησε για μία Σένγκεν της Βαλκανικής που θα ομογενοποιήσει πολιτιστικά μία περιοχή με τόσα κοινά στοιχεία, όπως σημείωσε. Θα φτιάξουμε μία benelux της Βαλκανικής, τηρουμένων των αναλογιών, σημείωσε αστειευόμενος ο κ. Σχοινάς.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο καλό μομέντουμ για την Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα με φόντο και την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την επιτυχία του summit και το γεγονός ότι η ζώσα οικονομία της Θεσσαλονίκης έφερε χθες στην πόλη 4 πρωθυπουργούς.

Αναφέρθηκε με χιούμορ στο brexit, καταγγέλλοντας το ότι του στέρησε μία μέρα από την γενέθλια πόλη του, αφού χθες λόγω των εξελίξεων ο κ. Μαργαρίτης δεν παρέστη χθες στο summit. Kάναμε ότι καλύτερο γινόταν για το κοινό συμφέρον των 27, λυπούμαστε πολύ αλλά σεβόμαστε την απόφαση απολύτως.

της Ελένης Ποιμενίδου thessnews.gr