Επιμνημόσυνη δέηση την ημέρα της ονομαστικής εορτής του αειμνήστου καπετάνιου Φίλιππου Καβουνίδη τέλεσαν στη μνήμη του οι Τριγλιανοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος και όχι μόνο στην κατάμεστη εκκλησία της Παντοβασίλισσας στη Ν. Τρίγλια χοροστατώντας του Μητροπολίτη Προύσας κ.κ Ελπιδοφόρου.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μια σεμνή τελετή στο χώρο της προτομής του Φίλιππου Καβουνίδη. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αείμνηστου Φ. Καβουνίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Ν. Προποντίδας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Τριγλιανών από διάφορες περιοχές. Όπως τόνισε ο Αναστάσιος Μαστρογιάννης, πρόεδρος των Απανταχού Τριγλιανών, αυτές οι εκδηλώσεις που αποτελούν τα πρώτα Καβουνίδεια θα συνεχίσουν να διοργανώνονται και στο μέλλον καθώς τιμάται ο άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή, την οικογένεια και την περιουσία του για να είναι ελεύθεροι κάποιοι συνάνθρωποί του.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ν. Προποντίδας και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τσούφης αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης λέγοντας ότι είναι τιμή η παρουσία του Μητροπολίτη Προύσας στην περιοχή κατά την ξεχωριστή ημέρα που θα καθιερώσει αυτές τις εκδηλώσεις από την επόμενη χρονιά.

Στο μνημόσυνο προς τιμήν του Ηρωικού Καπετάνιου των Τριγλιανών Φίλιππου Καβουνίδη, παρευρέθηκαν και μέλη  του Συλλόγου των Τριγλιανών Ραφήνας. Επίσης από τη Ραφήνα ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δαμιανός Φαφούτης αλλά και ο Γεν. Γραμματέας του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης. Όλοι σε δηλώσεις του με συγκίνηση αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και τη δράση του Φ. Καβουνίδη και τη σημασία τους για τις επόμενες γενιές.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Ευστρατίου Καβουνίδης

Γεννήθηκε το 1875 στην Τρίγλια Βιθυνίας. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, τη μικρότερη αδερφή του Αγίου Χρυσόστομου Μητροπολίτη Σμύρνης και απέκτησε μαζί της 6 παιδιά. Ασχολήθηκε µε το εμπόριο αλλά και τη ναυτιλία όπου διέπρεψε.

Το 1914 οι Νεότουρκοι επειδή αντιλήφθηκαν τη βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα στέλνοντας κρυφά επίστρατους για ν’ αποφύγουν την τουρκική θητεία, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η προσφορά του προς τους συγχωριανούς του υπήρξε τεράστια.

Όταν οι Τριγλιανοί γύρισαν το 1918 από την εξορία τους στην Προύσα και βρήκαν την κωμόπολη κατεστραμμένη, δέχθηκαν την υλική βοήθεια του Καβουνίδη και του Σάπαρη.

Το 1922 προσέφερε τα πλοία του για να μεταφέρει τους καταδιωκόμενους συμπατριώτες του στην Ελλάδα. Με κίνδυνο να συλληφθεί, πέρασε εκείνες τις δύσκολες ώρες του διωγμού, από τις εκκλησίες της γενέτειρας του και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, της Αγίας Επίσκεψης, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής που εκείνος είχε δωρίσει το 1918 στη Τρίγλια.

Στην Ελλάδα ο Φίλιππος Καβουνίδης είχε επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τον Πειραιά επισκεπτόμενος τακτικότατα την Ραφήνα όπου έκτισε και σπίτι. Ο καπετάν Φίλιππος, όπως τον έλεγαν οι Τριγλιανοί, πέθανε το 1940 και ετάφη στη Ραφήνα, σε μέρος που εκείνος επέλεξε, στο λόφο της Παναγίτσας. (πηγή: kirkinews.gr)