Fifty-euro notes are seen at the Belgian Central Bank in Brussels in this December 8, 2011 file photo. The European Central Bank took the ultimate policy leap on Thursday, launching a government bond-buying programme which will pump hundreds of billions of new money into a sagging euro zone economy. The Europen Central Bank (ECB) said on January 22, 2015 it would buy government bonds from this March until the end of September 2016 despite opposition from Germany's Bundesbank and concerns in Berlin that it could allow spendthrift countries to slacken economic reforms. Together with existing schemes to buy private debt and funnel hundreds of billions of euros in cheap loans to banks, the new quantitative easing programme will pump 60 billion euros a month into the economy, ECB President Mario Draghi said. Picture taken December 8, 2011. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: BUSINESS)

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 74% των πολιτών της ευρωζώνης δηλώνουν ότι το ευρώ είναι θετικό για την ΕΕ στο σύνολό της. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αφότου τέθηκε αυτή η ερώτηση για πρώτη φορά το 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών (64%) πιστεύουν ότι η ύπαρξη του ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους. Η τάση από το 2002 δείχνει ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι το ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2007. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ το 2017, όταν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, και διατηρήθηκε σε αυτό το επίπεδο το τρέχον έτος.

Το 27% των πολιτών δηλώνει ότι το ευρώ τούς κάνει να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι από ό,τι στο παρελθόν. Μολονότι εξακολουθεί να αποτελεί την άποψη της μειοψηφίας, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2007. Το 69% των πολιτών πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Τούτο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες επί του αριθμού του 2017.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των πολιτών (78%) συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις.

Η Επιτροπή διενεργεί τακτικά έρευνες για τη μέτρηση της γενικής αντίληψης σχετικά με το ευρώ ανάμεσα στους πολίτες που ζουν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αυτή είναι η δέκατη έβδομη παρόμοια έρευνα από το 2002.