Με τον πόλεμο στην Υεμένη να μαίνεται, η τραγωδία που εξελίσσεται μπορεί να χαρακτηριστεί έως και απερίγραπτη. Είναι ενδεικτικό ότι 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από οξύ υποσιτισμό μέσα σε διάστημα τριών ετών (2015-2018), όπως αναφέρει η έκθεση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Save the Children.

Ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με ολόκληρο τον παιδικό πληθυσμό κάτω των πέντε ετών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπέρμιγχαμ, προσθέτει η οργάνωση, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι έως και 14 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού. Ο Οργανισμός επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση.

Η Υεμένη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στον πόλεμο, που κλιμακώθηκε το 2015, όταν η υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούτι, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου, έχουν εκθέσει όλο και περισσότερες οικογένειες στον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορεί τον αποκλεισμό για αυτό το φαινόμενο. Υποστηρίζει, επίσης, ότι με βάση έρευνές της, αν δεν αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός, περίπου το 20-30% των παιδιών θα πεθαίνουν κάθε χρόνο.

«Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες άλλα λιμοκτονούν μέχρι θανάτου και αυτό είναι πλήρως αποτρέψιμο», λέει ο διευθυντής της οργάνωσης στην Υεμένη, Τάμερ Κιρόλος. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι ζωές περίπου 150.000 παιδιών κινδυνεύουν στην πόλη Χουντάιντα, στην οποία υπάρχει «δραματική αύξηση» των αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες εβδομάδες.