Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνουν τον προϋπολογισμό στις Προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανταποκρινόμενα στη μεγάλη ζήτηση που συνάντησε το Πρόγραμμα από τους δήμους όλης της χώρας.
Ειδικότερα, στην Πρόσκληση «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», προστίθενται 150 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 300 εκατ. ευρώ σε 450 εκατ. Ευρώ.
Στην Πρόσκληση «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης», προστίθενται 100 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 350 εκατ. Ευρώ σε 450 εκατ. Ευρώ.
Ακολούθως, η ημερομηνία λήψης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2019.
Από την πρώτη ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης προϋπολογισμού άνω των 480 εκατ. ευρώ. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ήδη αξιολογηθεί και ετοιμάζονται προς ένταξη πρόσθετα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με προϋπολογισμό άνω των 130.000.000 ευρώ.
O αρχικός προϋπολογισμός του «ΦιλόΔημου», όταν δημιουργήθηκε σαν νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ήταν 500 εκατ. Ευρώ για το 2018. Με τις δύο νέες αυτές αυξήσεις ο συνολικός προϋπολογισμός μέσα στο 2018 ανέρχεται στο 1,825 δισ. Ευρώ.
Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.