Ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Κάιρο την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 3ου ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περίπου 100 χώρες.
Την εκδήλωση διοργανώνει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκειά της, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δύο ταινίες μικρού μήκους:
Η πρώτη έχει τίτλο «Μοχάμεντ, ως πρώτο όνομα» (διάρκειας 14 λεπτών) και είναι μία ταινία που παρουσιάζει την ιστορία του 8χρνου Μοχάμεντ, ο οποίος ζει στη Γαλλία, έχοντας ένα όνομα –ίσως από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο– που όμως αυτό ακριβώς το όνομα είναι που τού θέτει καθημερινά προκλήσεις, δημιουργώντας αντιπάθειες. Χιουμοριστικό και ευαίσθητο φιλμ, διερευνά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις των δυτικών κοινωνιών μέσα από το χιούμορ και, αναζητώντας τις εμπειρίες του μικρού Μοχάμεντ και των άλλων μουσουλμάνων της παρέας του, «αποκαλύπτει τι σημαίνει να είσαι μουσουλμάνος μετανάστης στη σημερινή Ευρώπη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η δεύτερη έχει τον τίτλο «Invisibles» (διάρκειας 25 λεπτών) και πρόκειται για «ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο, οι εκτοπισμένοι, οι απελαθέντες ή οι μετανάστες και οι ειδικοί που εργάζονται για την ένταξή τους στην καταλανική κοινωνία, εξηγούν στο φιλμ τις εμπειρίες τους από τη Βαρκελώνη, συνδέοντας διαφορετικές απόψεις για να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι αιτίες και οι συνέπειες των μεταναστευτικών ρευμάτων».
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και θα μιλήσει μία από τις πιο γνωστές Ελληνοαιγύπτιες ηθοποιούς, γεννημένη από Ελληνίδα μητέρα, η Λάιλα Έλουι. Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, αλλά και ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Κάιρο, Laurent De Boeck.
Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από τις 28 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.