Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου η ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΝ με πρωτοβουλία του Οικολόγου Υφυπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Δημαρά, με θέμα: “ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου και επιχειρησιακού θεσμικού πλαισίου για τις αστικές αναπλάσεις”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Γιώργος Δημαράς, τόνισε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις χρειάζεται βελτίωση και συμπλήρωση, προκειμένου από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η διαβούλευση και ο ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, διοικητικούς και αυτοδιοικητικούς με πετυχημένη εμπειρία στις πόλεις τους. Η ενδελεχής μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ, θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες  για την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και στην βελτίωση της συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων για την επιτάχυνση της υλοποίησης μικρών και μεσαίων αστικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων.

Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς, στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε την πόλη του μέλλοντος, την πόλη του 2030, του 2040 και του 2050. Τα αποτελέσματα του σχεδιασμού θα φανούν πολλά χρόνια αργότερα, χρειάζεται όμως από σήμερα όραμα και σχέδιο για να αλλάξουμε τις πόλεις που ζούμε. Ο Υφυπουργός αναρωτήθηκε εάν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί θεατές σε μια διαρκή υποβάθμιση των πόλεων, περιμένοντας την πλήρη κατάρρευσή τους πριν παρέμβουμε, τονίζοντας ότι έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την κατάσταση των πόλεών μας να εξελίσσεται από μόνη της, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αντίθετα, πρέπει να αυξήσουμε το πράσινο στις ελληνικές πόλεις, που είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη ανά κάτοικο, αλλά και τους ελεύθερους χώρους. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τμήματα των πόλεων που γηράσκουν, υποβαθμίζονται και ερημώνουν αλλά και να συνδυάσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με τη διασφάλιση της στατικής αντοχής των κτηρίων.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μεγάλες αλλαγές στην Αθήνα και σε άλλες πυκνοδομημένες πόλεις. Για το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν παλαιότερες και νεότερες μελέτες όπως του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για τους πράσινους διαδρόμους και την ενοποίηση του κέντρου με τους ορεινούς όγκους, καθώς και μελέτες για τη βιώσιμη κινητικότητα, την αποτελεσματική προστασία των διατηρητέων κτηρίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την αξιοποίηση άδειων κτηρίων. Η δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και η αύξηση του πρασίνου απαιτούν τολμηρές πρωτοβουλίες, μέρος των οποίων αποτελεί και η απόσυρση κτηρίων ή και οικοδομικών τετραγώνων, όχι αυθαίρετα και αποσπασματικά, όπως κάποιοι φοβήθηκαν, αλλά στα πλαίσια ολοκληρωμένων μελετών με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, με συναίνεση των κατοίκων που θα πρέπει να έχουν ισχυρό κίνητρο, αλλά και μετά από διαβούλευση με την κοινωνία. Η κοινωνία θα πρέπει να είναι συμμέτοχη, ενημερωμένη και συνειδητοποιημένη για να γίνουν οι πόλεις μας βιώσιμες.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ενώ συμμετείχαν με εισηγήσεις τους στελέχη του ΥΠΕΝ και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, κυρίως από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.