Στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε για άλλη μια φορά ο Εμανουέλ Μακρόν – Λίγο νωρίτερα, του είχε ασκήσει κριτική για τα Κίτρινα Γιλέκα

Με ειρωνείες και επικρίσεις αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ μακρόν.

Πέραν των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Τραμπ έθεσε στο στόχαστρό του τον Ευρωπαϊκό Στρατό, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ο Μακρόν, που θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ποικίλες απειλές.

«Η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Στρατού δεν λειτούργησε πάρα πολύ καλά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στον Β’. Αλλά οι ΗΠΑ ήταν εκεί για εσάς και πάντα θα είναι. Το μόνο που ζητάμε είναι να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιό σας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία καταβάλλει 1% ενώ οι ΗΠΑ πληρώνουν το 4,3% ενός πολύ μεγαλύτερου ΑΕΠ – για να προστατεύσουν την Ευρώπη. Δικαιοσύνη!» έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλές φορές διαφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το ποσοστό συνεισφοράς κάθε χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει επικρίνει και στο παρελθόν τον Μακρόν, επισημαίοντας ότι πολλά από τα μέλη του ΝΑΤΟ –όπως η Γαλλία και η Γερμανία- δεν διαθέτουν καλά – καλά τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες για τις ανάγκες της συμμαχίας.

Λίγο νωρίτερα, είχε και πάλι αφήσει αιχμές για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, λέγοντας ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί τόσο καλά στο Παρίσι, κι ότι οι διαδηλωτές έλεγαν «Θέλουμε τον Τραμπ».