Το βουνό Roirama (γνωστό ως Roirama Tepui στην γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής) βρίσκεται στα σύνορα τριών κρατών της ηπείρου και με υψόμετρο 2.810 μέτρων αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Pacaraima.

Το Roirama βρίσκεται στο τριεθνές μεταξύ Βενεζουέλας, Γουιάνας και Βραζιλίας, ωστόσο αυτό που προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι το σχήμα του, καθώς το ψηλότερο σημείο του είναι εντελώς επίπεδο, δημιουργώντας μία μαγευτική εικόνα.

Οι βουνοκορφές της οροσειράς Pacaraima, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμός στην Γη, με την χρονολόγησή τους να φτάνει ως και 2 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, ενώ οι ντόπιοι ιθαγενείς θεωρούν ότι αποτελούν τα σπίτια των θεών τους, εξού κι η ονομασία τους (Τepui σημαίνει «σπίτι των θεών»).

Το Roirama έχει αποτελέσει στόχο πολλών ξακουστών ορειβατών, που ήθελαν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια που οδηγούν στην επίπεδη κορυφή του, η οποία έχει έκταση 31 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Φτάνοντας κανείς στο σημείο θα συναντήσει σχεδόν 56 καταρράκτες και 52 λίμνες, που συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ενώ στις απότομες και βραχώδεις πλαγιές του απαντώνται μερικά από τα πιο σπάνια είδη φυτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το οροπέδιο και το Roirama εξερευνήθηκε εξ ολοκλήρου για πρώτη φορά το 1596 από το Άγγλο σερ Ουόλτερ Ράλεϊ, ενώ μία ακόμα ερευνητική αποστολή είχε σαν αποκλειστικό στόχο την συλλογή δειγμάτων και την σταχυολόγηση όλων των σπάνιων φυτών που υπάρχουν στην περιοχή.