Ομαδική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού

“Τα Καΐκια που Πληγώναμε” είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης του “Ορίζοντα Γεγονότων” που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού. Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2019. 

Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή. 
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται απ’ τις ονομασίες πλοίων, “Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις” κ.λ.π. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καϊκια, τα Μπρίκια, οι Γολέττες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Παναγιωτοπούλου, στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στο θέμα της διάσωσης των Αλιευτικών Σκαφών. Η έκθεση φιλοξενείται στην Ιερισσό μετά την Καβάλα, κι αφού αρχικά παρουσιάστηκε στον Πειραιά. Ο λόγος που φτάνει στην Ιερισσό είναι η μεγάλη ιστορία της στα καρνάγια και το γεγονός ότι πολλά  σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιερισσό. 

Η έκθεση θα λειτουργεί  καθημερινά από τις 08:00 το πρωί ως τις 16:00 το απόγευμα.