Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο είναι από τις δημοφιλέστερες και μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Κάθε χρόνο η Ολομέλεια Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου συμπίπτει με τις γιορτές και τον στολισμό της πόλης. Χιλιάδες τουρίστες, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους συναφείς φορείς στο ίδιο μέρος. Οι πάντες ειναι εκεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ήταν συχνή η συζήτηση για πιθανότητα ενός χτυπήματος τον Δεκέμβρη ακριβώς λόγω του συνωστισμού αυτού κάθε χρόνο. Όταν τα τραγικά συμβάντα ξεκίνησαν ήμουν κοντά στο κέντρο. Το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός είναι λίγα μόλις μέτρα από τον Καθεδρικό Ναό και το ξενοδοχείο που συνήθως μένω.

Μείναμε όλοι στους χώρους όπου βρισκόμαστε, ενώ η κίνηση επετράπη εκτός του κέντρου και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλοι παρέμειναν στο Κοινοβούλιο έως τις πρώτες πρωινές ώρες, άλλοι στα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα. Ορισμένοι που διαμένουν στην γερμανική πλευρά του Ρήνου στο Κελ, δίπλα στο Στρασβουργο, πέρασαν τα σύνορα μετα από ωρες ακόμη και περπατωντας στην γέφυρα λόγω του κυκλοφοριακού που δημιούργησαν οι έλεγχοι.


Την επόμενη ημέρα και με τον δράστη ασύλληπτο, η κοινοβουλευτική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.
Τραγική ειρωνία, το γεγονός ότι μια από τις εκθέσεις που ψηφίστηκαν ήταν και η έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Τρομοκρατία.