To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ολοκλήρωσε χθες Δευτέρα   17.12.18 την ομάδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για γονείς στην Συκιά.
Η ομάδα   πραγματοποιήθηκε  ύστερα από αίτημα του συλλόγου διδασκόντων και  γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Συκιάς και ξεκίνησε στις 5.11.18.
Γενικός στόχος της ομάδας ήταν  η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή   μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη «σύγχρονη» κοινωνία.
Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του σεμιναρίου, όπως και σε κάθε  άλλη ομάδα γονέων, ήταν ο βιωματικός.  Δηλαδή οι γονείς είχαν  τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και να πάρουν στήριξη στο ρόλο τους ως γονείς.
Συγκεκριμένα τα θέματα που  τους απασχόλησαν  ήταν: οι ανάγκες των παιδιών σήμερα, πώς μπορούν οι γονείς να έχουν μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί τους, πώς μπορούν  να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να του μάθουν να εκφράζει τις δυσκολίες του, να βρίσκει τρόπους να τις ξεπερνά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει συναισθήματα , να αντιστέκεται στις επιρροές , να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του, πώς  να του απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν το σεξ. Τέλος η ενημέρωση των ίδιων των γονέων σχετικά με τις  εξαρτήσεις και πώς μπορούν να δράσουν οι ίδιοι προληπτικά στο πρόβλημα.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της εκκλησίας  και το Κέντρο ευχαριστεί θερμά τον πατέρα Νικόλαο για τη διάθεση της αίθουσας, όπως και την κα Μαρία Πανταζή για τη φροντίδα της αίθουσας και των παρευρισκομένων .