Ανέκαθεν, η Χαλκιδική τροφοδοτεί τα επαγγελματικά σαλόνια με πολλούς ποδοσφαιριστές που με θέληση, δύναμη και πίστη καταφέρνουν να χτυπήσουν τη πόρτα της Εθνικής Ελλάδας και να εκπροσωπήσουν το νομό σε εθνικό επίπεδο.
Σαφώς, οι Χαλκιδικώτες που έχουν γίνει επαγγελματίες χωρίς να αγωνιστούν με τα χρώματα της Εθνικής – ανεξαρτήτως ηλικίας – είναι περισσότεροι από αυτούς που ευτύχησαν να κάνουν και τα δυο. Τη περασμένη χρονιά ασχοληθήκαμε με τους επαγγελματίες από το 1990 και μετά. Φέτος, θα έχουν τη τιμητική τους αυτοί που κατάφεραν να φορέσουν το εθνόσημο στο στήθος και να παλέψουν για την Εθνική αδρών.
Λάκης Στεργιούδας, 63 ετών 

Ο Πορταριανός τερματοφύλακας είχε τη τύχη να κάνει μεγάλη καριέρα με τα χρώματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ από το 1972-86. Σημαντική προσφορά στα σαλόνια της Α’ Εθνικής με τις συμμετοχές του στην Εθνική Ελλάδας να αριθμούνται σε πέντε τη διετία 1976-77. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1976 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα (διεξήχθη στην Καβάλα) εναντίον της Αυστρίας, όταν υπό τις οδηγίες του Λάκη Πετρόπουλου αγωνίστηκε βασικός σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Η τελευταία του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1977 στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας, αυτή τη φορά υπό την τεχνική καθοδήγηση του Αλκέτα Παναγούλια όπου και πάλι αγωνίστηκε βασικός σε ολόκληρη την αναμέτρηση.
Απόστολος Βέλλιος, 26 ετών 

Μπορεί για πολλούς να μην είναι γνωστό αλλά ο Απόστολος έχει καταγωγή από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Μάλιστα, στις πρόσφατες επιτυχίες του Άρη, κυρίως της ανόδου στη Γ’ Εθνική, εκδήλωσε τη χαρά του και στα σόσιαλ μίντια. Ο νεαρός επιθετικός έχει πραγματοποιήσει 8 συμμετοχές στην ανδρική εθνική ομάδα, ενώ έχει περάσει από όλα τα μικρά τμήματα του εθνόσημου. Στις 29 Μαρτίου 2016 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Ελλάδα με προπονητή τον Μίχαελ Σκίμπε, στην εντός έδρας φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ισλανδίας.
Γιάννης Γιαννιώτας, 25 ετών 

Ένας ακόμη Χαλκιδικώτης, από το Νεοχώρι, που έχει τιμήσει το νομό φορώντας τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο Γιάννης Γιαννιώτας έχει αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα από τη Κ-17 και μετά, ενώ στην ανδρική Εθνική ομάδα έχει αγωνιστεί 7 φορές με δυο γκολ. Το ντεμπούτο του στην ανδρών  ήταν στις 29 Μαρτίου 2015 στο 0-0 με την Ουγγαρία για τα προκριματικά του Euro 2016. Ο επιθετικός ήταν βασικό μέλος της Εθνικής Νέων μέχρι το τελικό του Euro 2012, ενώ ο ίδιος όσο και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα με τη φανέλα του Άρη
Αβραάμ Παπαδόπουλος, 34 ετών 

Φυσικά, μεγάλη καριέρα εντός αλλά και εκτός συνόρων για τον κεντρικό αμυντικό από το Λάκκωμα. Υπήρξε διεθνής με την εθνική Ελπίδων, έχοντας 9 συμμετοχές, χωρίς ωστόσο να έχει σκοράρει, το διάστημα 2005-06. Στις 5 Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Ανδρών σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας εναντίον της Τσεχίας (1-0) που διεξήχθη στη Λευκωσία, αντικαθιστώντας στο δεύτερο ημίχρονο τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος επίσης αγωνιζόταν για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα. Στο Μουντιάλ 2010 που διεξήχθη στη Νότια Αφρική ήταν η πρώτη του εμφάνιση στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης και αποτέλεσε βασική επιλογή για τον Ότο Ρεχάγκελ, συμμετέχοντας και στους τρεις αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα επιλέχθηκε από τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Φερνάντο Σάντος για να συμμετάσχει στο Euro 2012, καθώς συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες αμυντικούς. Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης, που αγωνίστηκε βασικός, τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο (ολική ρήξη χιαστών), που του στοίχισε επτά μήνες αγωνιστικής απραξίας.
Στέφανος (Κλάους) Αθανασιάδης, 29 ετών 

Ένας ακόμη Λακκωματιώτης με θητεία σε επαγγελματικό επίπεδο και μεγάλη καριέρα, κυρίως, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μετά το πέρασμα του από το Ισραήλ έχει επιστρέψει στη χώρα για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννενα. Ο Αθανασιάδης ήταν μέλος της εθνικής Ελπίδων (Κ-21) με την οποία είχε συνολικά 6 συμμετοχές και 1 τέρμα. Έγινε διεθνής με την Ανδρών τον Ιούνιο του 2011, στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον του Ισημερινού (1-1), ενώ μετράει 12 εμφανίσεις με το εθνόσημο.
Γιώργος Σαμαράς, 33 ετών

Στο άρθρο πρέπει να προστεθεί και ο αγαπημένος παίκτης των οπαδών της Σέλτικ καθώς ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Αρναία Χαλκιδικής. Αριθμεί με το εθνόσημο 81 συμμετοχές – με την ανδρών – πετυχαίνοντας και εννέα τέρματα, ενώ έχει και πέντε εμφανίσεις με την Κ-21 της χώρας. Σαφώς, αυτό που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει είναι το πέναλτι με την Ακτή Ελεφαντοστού στο 90+ που μας έδωσε και τη πρόκριση στους ”16” του Παγκοσμίου κυπέλλου για πρώτη φορά το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Επί πρόσθετα, στις μικρότερες ηλικίες της Εθνικής έχουν αγωνιστεί, αν όχι όλοι οι επαγγελματίες Χαλκιδικιώτες, οι περισσότεροι. Είναι ξεκάθαρο πως η ποδοσφαιρομάνα Χαλκιδική τροφοδοτεί ποδοσφαιριστές στα σαλόνια της Α’ εθνικής και κοσμούν τα παγκόσμια γήπεδα με τη φανέλα της Εθνικής.
Μέρες που είναι πρέπει να θυμόμαστε πως ο τόπος μας έχει τη δική του προσφορά στα «σαλόνια της Α’ εθνικής», αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ενώ διευκρινίζεται πως η αρχική φωτογραφία ήταν κάτω από τυχαία επιλογή. Επίσης, ελπίζουμε να μην «ξεχάστηκε» κάποιος από αυτό το γκρουπ και αν έγινε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έγινε ηθελημένα.

Οι επαγγελματίες Χαλκιδικώτες από το 1990 και μετά

http://www.xalkidikipolitiki.gr/2017/12/31/h-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE/