Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, κάτι που είχε απειλήσει να κάνει τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξαναρχίσει την εμπορική αλιεία τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το Τόκιο ακολουθεί τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, που συνεχίζουν την αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς. Πάντως, η Ιαπωνία δεν θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η αλιεία θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν 89 κράτη, απορρίφθηκε η ιαπωνική πρόταση να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».
Η πρόταση εξάλλου έβαζε τέλος στο μορατόριο που είχε επιβληθεί στη δραστηριότητα αυτή, που τέθηκε σε ισχύ το 1986 και το Τόκιο είχε προσυπογράψει. Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.
Με αυτή την απόφαση, η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει νέα διαμάχη μεταξύ των επικριτών και των υπερασπιστών της φαλαινοθηρίας, κάτι που οι Ιάπωνες, ειδικά οι εθνικιστές, τονίζουν πως αποτελεί παράδοση.
Στην πραγματικότητα, η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία. Προς αυτό από το 1987 χρησιμοποιήθηκε το παραθυράκι στο μορατόριο που επιτρέπει αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών κατέληγε σε κάθε περίπτωση στους πάγκους των ιχθυοπωλείων. Επιτρέπεται εξάλλου η αλίευση μικρότερων κητοειδών, που δεν προστατεύονται.
Η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική. Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.
Πάντως, σήμερα οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της φάλαινας ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.