Ημέρα Κοινού Κτήματος

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος «κοινό κτήμα» (public domain στα αγγλικά) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, που δεν υπόκεινται σε δικαιώματα και δύνανται να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 2121/1993), η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Ανάλογες είναι και οι νομοθεσίες των περισσοτέρων χωρών του κόσμου.
Έτσι, η 1η Ιανουαρίου τιμάται με σειρά εκδηλώσεων σε κάποια μέρη του κόσμου ως Ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day), επειδή έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (λογοτεχνικά, μουσικά κ.ά.) απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται κτήμα της ανθρωπότητας. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον καναδό ακτιβιστή Γουάλας ΜακΛιν.

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και δεν πρέπει να συγχέεται με την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ. Αν και με διαφορετικές αφετηρίες, οι δύο γιορτές επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό: την εμπέδωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1968 με απόφαση του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και σχετίζεται με την γιορτή της Παναγίας την ίδια ημέρα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η εγκύκλιος «Pacem in Terris» («Ειρήνη στη Γη»), που εξέδωσε, το 1963, ο Πάπας Ιωάννης 23ος.