Οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό βρέφος 10 μηνών στα ερείπια ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που κατέρρευσε μερικώς μετά από έκρηξη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το τοπικό κέντρο των υπηρεσιών διάσωσης στη βιομηχανική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ στη Ρωσία.


Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι 36.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – καθώς το θερμόμετρο δείχνει 23 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν! – οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων, στα ερείπια της πολυκατοικίας.
“Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται”, τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του παραρτήματος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων στη Ρωσία. Για αυτή κινητοποιήθηκαν 955 άνθρωποι και 230 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αεροσκαφών για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού.
Μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης στον τόπο της καταστροφής. “Ενδέχεται να καταρρεύσει κι άλλο τμήμα του κτιρίου”, τόνισε και πρόσθεσε πως η προσπάθεια να απομακρυνθούν τα συντρίμμια επίσης συνεχίζεται.
Η Επιτροπή Έρευνας στη Ρωσία θεωρεί ότι την καταστροφή προκάλεσε έκρηξη στις σωληνώσεις της παροχής φυσικού αερίου στο κτίριο. Ζημιές υπέστησαν 48 διαμερίσματα.
Έχουν υπάρξει αρκετά παρόμοια δυστυχήματα στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών και της πλημμελούς τήρησης των μάλλον ανεπαρκών κανόνων ασφαλείας ως προς τη χρήση φυσικού αερίου. Το 2015, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν έκρηξη αερίου προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικία στο Βόλγκογκραντ.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τον τόπο του δυστυχήματος στη Μαγκνιτογκόρσκ, μια πόλη 400.000 κατοίκων 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είχε “ειδοποιηθεί αμέσως” για το δυστύχημα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κι έδωσε εντολή στη Βερόνικα Σκβόρτσοβα, υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος για να συντονίσει το έργο των σωστικών συνεργείων, πριν πάει εκεί και ο ίδιος το απόγευμα.