Ευρώπη

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Επαγγελματικά ταξίδια μέσα στη χλιδή

Σάλο έχει προκαλέσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τις ταξιδιωτικές του συνήθειες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται ότι επέλεξε τη μίσθωση ιδιωτικού τζετ για το 50% των μετακινήσεών του κατά τη διάρκεια του 2018.

Η Daily Mail «έφερε» στο φως επίσημα στοιχεία που «καίνε» τον πρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα με τους κανόνες της οποίας τα ιδιωτικά τζετ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι αδύνατον να βρεθούν κατάλληλες εμπορικές πτήσεις, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει χρησιμοποιήσει ιδιωτικά αεροσκάφη για 21 από τα 43 επίσημα ταξίδια του μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, χρεώνοντας γι’ αυτά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το ταμείο της Επιτροπής, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Μετά τη μεγάλη αυτή αποκάλυψη, πολλοί Βρετανοί ζητούν τη διερεύνηση της φερόμενης ως «υπερβολικής» χρήσης ιδιωτικών πτήσεων που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο το κόστος ενός ιδιωτικού τζετ για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στην Τυνησία κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 36.523 ευρώ!

Η Κομισιόν δεν έδωσε στην εφημερίδα τον αναλυτικό λογαριασμό, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ πέταξε με αντιπροσωπεία 13 ανθρώπων και ότι το κόστος μετακίνησης ήταν κατά μέσο όρο 2.611 ευρώ ανά άτομο.

Στο συγκεκριμέμνο ταξίδι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε και συζήτησε με αξιωματούχους της Τυνησίας σχετικά με ένα πρότζεκτ συνεργασίας μεταξύ της βορειοαφρικανικής χώρας και της ΕΕ. Μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ζητήσει περίπου 600 ευρώ για τα έξοδα μιας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο και τα ημερήσια έξοδά του.

Το κόστος άλλου ιδιωτικού αεροπλάνου για την επίσκεψή του τον Νοέμβριο στο Ελσίνκι, όπου δείπνησε με ηγέτες του κόσμου πριν από τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άγγιξε τις 25.946 ευρώ.

Ξανά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τον αναλυτικό λογαριασμό, αλλά επιβεβαίωσε πως ο Γιούνκερ ταξίδεψε με αντιπροσωπεία 11 ατόμων και ότι τα ατομικά έξοδα ταξιδιού ανέρχονταν σε 2.100 ευρώ ανά άτομο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το πιο ακριβό ταξίδι του Γιούνκερ με ιδιωτικό τζετ ήταν η επίσκεψη του στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε.

Το κόστος ανά άτομο ανήλθε στα 7.458 ευρώ, αλλά το συνολικό κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί.

Επιπλέον, χρησιμοποίησε έξι φορές ιδιωτικό αεροσκάφος για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις στη γειτονική Γερμανία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις Βρυξέλλες και συνδέεται μαζί τους με τακτικά δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών!

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close