ΕπιστήμηΚόσμος

NASA: Η Έσχατη Θούλη μοιάζει με κόκκινο χιονάνθρωπο

Καινούριες, καλύτερης ανάλυσης, φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες της αποστολής του σκάφους New Horizons της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Από τις νέες εικόνες προκύπτει ότι, το πιο μακρινό διαστημικό σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ από τους ειδικούς έχει –τελικά- όχι το σχήμα ενός φιστικιού ή μιας κορίνας του μπόουλινγκ, όπως πιστευόταν αρχικά, αλλά θυμίζει περισσότερο έναν κόκκινο χιονάνθρωπο.

Οι νέες φωτογραφίες από απόσταση περίπου 27.000 χιλιομέτρων δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη, το ουράνιο σώμα με την επίσημη ονομασία «2014 MU69», αποτελείται από δύο ανισομεγέθεις ακανόνιστες σφαίρες κολλημένες μεταξύ τους, οι οποίες συνθέτουν ένα ενιαίο σώμα με διάμετρο 33 χιλιομέτρων.

Το σκοτεινό σώμα (η μεγαλύτερη του σφαίρα αντανακλά μόνο το 13% του φωτός που πέφτει πάνω της, ενώ η μικρότερη ποσοστό 6%) έχει το μέγεθος μιας πόλης, ενώ η επιφάνειά του έχει μια κοκκινωπή απόχρωση. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ισχυρή κοσμική ακτινοβολία έχει δώσει μια ιδιαίτερη απόχρωση στους πάγους της Έσχατης Θούλης (όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Πλούτωνα).

Εμπνευσμένοι από το «διπλό» όνομα του ουράνιου σώματος, οι επιστήμονες βάφτισαν τη μια σφαίρα του Έσχατη (διαμέτρου 19 χιλιομέτρων) και την άλλη Θούλη (14 χιλιομέτρων).

Το όνομά της η Θούλη το πήρε από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν έτσι τον «θόλο της γης», αυτό που σήμερα λέμε Βόρειο Πόλο. Έλεγαν ότι από τη Θούλη ο Απόλλωνας έλουζε με φως τη γη. Αργότερα, τον 4ο αιώνα πΧ, ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας ανέφερε ως Θούλη ένα νησί, που δεν ήταν άλλο από τη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι δύο σφαίρες ενώθηκαν με μη βίαιο τρόπο κατά την αρχική φάση σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κινούμενες η μία προς την άλλη με χαμηλή ταχύτητα (δύο έως τριών χιλιομέτρων την ώρα).

Μέχρι το 2020, το New Horizons θα στέλνει στη Γη περισσότερες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με την εικόνα της Έσχατης Θούλης, καθώς και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει. Η πρώτη καλής ανάλυσης φωτογραφία, από απόσταση μόνο 3.500 χιλιομέτρων, αναμένεται να σταλεί στον πλανήτη μας τον Φεβρουάριο.

Ένα τραγούδι από τον κιθαρίστα των Queen

Στο μεταξύ, η περίπτωση της Έσχατης Θούλης δεν ενέπνευσε μόνο τους αρμόδιους της διαστημικής αποστολής της NASA, αλλά και τον Μπράιαν Μέι, αστροφυσικό και κιθαρίστα του θρυλικού συγκροτήματος των Queen, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με τίτλο «New Horizons» ειδικά για την περίσταση, μετά από «παραγγελία» του επικεφαλής της αποστολής, ‘Αλαν Στερν.

«Η αποστολή δημιούργησε μουσική μέσα στο κεφάλι μου. Είναι μια αποστολή που έχει να κάνει με την ανθρώπινη περιέργεια, την ανάγκη της ανθρωπότητας να βγει εκεί έξω και να εξερευνήσει», δήλωσε ο Μέι και πρόσθεσε: «Στην αρχή δίστασα γιατί το έβρισκα δύσκολο να σκεφτώ οτιδήποτε που να κάνει ομοιοκαταληξία με την Έσχατη Θούλη», ανέφερε ο βρετανός επιστήμονας και μουσικός. Προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημιουργία του συνεργάστηκε με τον Άγγλο στιχουργό Ντον Μπλακ και μπόρεσε να γράψει ένα τραγούδι, το οποίο αρχίζει και τελειώνει με φράσεις του διάσημου Βρετανού κοσμολόγου, Στίβεν Χόκινγκ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close