Κόσμος

Ιταλοί δήμαρχοι ξεσηκώνονται κατά του Σαλβίνι για το προσφυγικό

Δεκάδες δήμαρχοι και τοπικοί πολιτικοί εξεγείρονται κατά του «απάνθρωπου» και «αντισυνταγματικού», όπως τον χαρακτηρίζουν, νόμου του υπουργού Εσωτερικών και της σκληρής γραμμής του για την πολιτική μετανάστευσης.

Η άρνηση του Σαλβίνι να δεχτεί στην Ιταλία 49 μετανάστες σε δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο προκαλεί σάλο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μετά τον πάπα Φραγκίσκο που ζήτησε στην προσευχή του για τα Θεοφάνεια στην Ρώμη να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια, οι δήμαρχοι της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις και του Παλέρμο στη Σικελία, Λεολούκα Ορλάντο, συμφώνησαν να αποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Υπό τη συμβολική σημαία του Παλέρμο, το σκάφος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mediterranea, προμηθεύει δυο πλοία των ΜΚΟ με τους 49 πρόσφυγες με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. «Αλλά οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να ανοίξουν τα λιμάνια», δήλωσε ο Ορλάντο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Ορλάντο είχε ξεκινήσει την εξέγερση των δημάρχων εναντίον του Σαλβίνι λίγο μετά το νέο έτος διατάσσοντας τους υπαλλήλους του να παρακούσουν τους νέους κανόνες της μεταναστευτικής πολιτικής και να συνεχίσουν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμου, προχωρώντας σε μια πράξη πολιτική ανυπακοή. Ο νόμος Σαλβίνι παραβιάζει «το ιταλικό σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα », λέει. Δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία έχουν συνταχθεί με τον συνάδελφό τους Ορλάντο, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όπως η Νάπολη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close