Ευρώπη

Γιούνκερ : Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν

Δήλωση του Προέδρου Γιούνκερ σχετικά με το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου:

“Σημειώνω με λύπη μου το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από την πλευρά της ΕΕ, η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης συνεχίζεται.

Η συμφωνία αποχώρησης αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό και την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Μειώνει τη ζημία που προκαλείται από το Brexit για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδίως ο επικεφαλής διαπραγματευτής κ. Μισέλ Μπαρνιέ, έχει επενδύσει τεράστιο χρόνο και προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης. Έχουμε επιδείξει δημιουργικότητα και ευελιξία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Εγώ, από κοινού με τον Πρόεδρο Τουσκ, έχω αποδείξει και πάλι καλή θέληση προσφέροντας πρόσθετες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις σε ανταλλαγή επιστολών με την Πρωθυπουργό κ. Μέι στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία. Αν και δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της όσον αφορά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι απολύτως έτοιμη.

Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν.

Ο χρόνος σχεδόν τελείωσε.”

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close