Ασφαλές καταφύγιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν βρει τις τελευταίες μέρες, λόγω του δριμύ ψύχους, σπάνια πουλιά που δημιουργούν ένα φτερωτό, ονειρικό περιβάλλον.
Κορμοράνοι, ροδοπελεκάνοι, που αν και είναι μεταναστευτικό είδος δεν κατάφεραν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους να ταξιδέψουν πριν την επέλαση του χειμώνα, αλλά και σπάνιοι αργυροπελεκάνοι, φωλιάζουν σε λιμενοβραχίονα της πόλης, πριν εξορμήσουν στις γειτονικές περιοχές για τροφή.
Είναι σχετικά σύνηθες να κουρνιάζουν πελεκάνοι και κορμοράνοι το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη γιατί βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο στο λιμάνι. Παράλληλα, νωρίς το πρωί πετάνε για εξεύρεση τροφής σε κοντινές σχετικά περιοχές, όπως είναι το Δέλτα Αξιού και η λίμνη Βόλβη” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Σάββας Καζαντζίδης, τακτικός ερευνητής στο Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”- Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.
Μάλιστα, το ταξίδι αυτό των πουλιών για ανεύρεση τροφής, είναι εμφανές στους Θεσσαλονικείς, καθώς σύμφωνα με τον κ.Καζαντζίδη, «μπορείς να δεις στον ουρανό νωρίς το πρωί, “κορδέλες” από πουλιά».
Τη εντυπωσιακή έλευση των πουλιών, που έχει αλλάξει την εικόνα του λιμανιού, παρατήρησε και ο προϊστάμενος του γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Μπάμπης Παπαϊωάννου, αφού ο χώρος που στεγάζονται οι υπηρεσίες της, βρίσκεται μέσα στο λιμάνι.
“Βλέπουμε κάθε μέρα, νωρίς το πρωί, να γεμίζει ο λιμενοβραχίονας με εντυπωσιακούς αργυροπελεκάνους, κορμοράνους και ροδοπελεκάνους που προφανώς, βρίσκουν ένα ασφαλές, υδάτινο καταφύγιο’ προσθέτει ο κ.Παπαϊωάννου.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ