Η απόφαση είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς καλείται να συμβιβάσει τη θετική προδιάθεση και στάση απέναντι στη Συμφωνία -την οποία στη Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίζουν εθνικά ωφέλιμη- με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για εκλογές.
Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να το πιστωθεί η κυβέρνηση. Ούτε να κατηγορηθούν ότι δίνουν παράταση ζωής στον Αλέξη Τσίπρα.
Τελεσίγραφο Ψαριανού
Όποια και να είναι τελικά η απόφαση, ενδέχεται να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως έδειξε και η ιστορία με τον Σπύρο Δανέλλη, τον τελευταίο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το Ποτάμι (για να ενταχθεί ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.
«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» δήλωσε ο κ. Ψαριανός, και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς Πολιτικό Συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση α λα καρτ, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να τη στηρίξουν, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».
Με 4 διαφορετικές γραμμές
Τα στελέχη του Ποταμιού θα εμφανιστούν με 4 διαφορετικές γραμμές στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Άλλοι λένε «όχι», άλλοι λένε αναφανδόν «ναι», άλλοι λένε «ναι υπό όρους και με επιφυλάξεις» και άλλοι λένε «αποχή» στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία, αφού άλλωστε φαίνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται όμως, λένε ορισμένοι, εφόσον το κόμμα καταλήξει στην αποχή, να ακολουθήσουν τελικά την κομματική γραμμή.
Υπάρχουν εκείνοι που λένε «ναι» στη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να ερμηνευτεί η ψήφος τους από την κοινή γνώμη ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Το διατύπωσε με τον τρόπο του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή:
«Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε και εμείς ιδεοληπτικοί».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οΣπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι: «H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι “όχι”, αλλά πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και τη θετική μου άποψη και τη διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή».
Ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε: «Είναι άσκηση ισορροπίας, έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».
Στους επιφυλακτικούς θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόρδας, που ναι μεν αναγνωρίζει τις θετικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας, αλλά συνδυάζει την ψήφο του Ποταμιού με το αίτημα για εκλογές.
«Ναι» στη συμφωνία λένε οι ευρωβουλευτές
Σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ του «ναι» και δεν είναι οι μόνοι. Και άλλα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο έχουν την ίδια άποψη.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης σε πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. Αντίθετα, υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της Συμφωνίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μίλτος Κύρκος στη ΕΡΤ: «Λέμε, και εν γνώσει του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί, και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».
Το σενάριο της αποχής
Με δεδομένη την κακοφωνία που επικρατεί στο εσωτερικού του Ποταμιού, πολλοί εισηγούνται το κόμμα να απόσχει από την ψηφοφορία ως λύση συμβιβασμού. Την ιδέα δεν απορρίπτουν ο Σπύρος Λυκούδης και άλλα στελέχη, που βλέπουν την πρόταση ως μια λύση διαφυγής. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους που θεωρούν ταυτοτικό ζήτημα για το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών και φυγομαχία την πρόταση περί αποχής.
Ο «γκουρού» του Σταύρου
Πρόσφατα ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, που από ορισμένους θεωρείται ο «γκουρού» του Σταύρου Θεοδωράκη και ο άνθρωπος που τον έπεισε να κατέβει στην πολιτική, δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει, αυτοακυρώνεται ως πολιτικός χώρος. Υποτίθεται ότι είχε τον ορθολογισμό ως προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρόκειται για μία κωλοτούμπα».
Θα παίξει ρόλο η άποψη του καθηγητή, που υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα κανονικό κόμμα, σοσιαλδημοκρατικού τύπου; Οι σχέσεις του με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν είναι πλέον τόσο στενές, αλλά η άποψή του λαμβάνεται σίγουρα υπ’ όψιν.
Πηγή: iefimerida.gr