Μνημόνιο συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΗΕ για την απόδοση ιθαγένειας σε όσους τη δικαιούνται και κυρίως για την εξάλειψη της ανιθαγένειας στην Ελλάδα, υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης και ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.
Το Μνημόνιο προβλέπει ακόμη την περαιτέρω ανάπτυξη και εντατικοποίηση αυτής της συνεργασίας για την τεχνική υποστήριξη, την επιχειρησιακή συνδρομή, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των σχετικών διαδικασιών, «έτσι ώστε η απόδοση ιθαγένειας να γίνεται με ενιαίες και αδιάβλητες διαδικασίες». «Ρυθμίσεις πάρα πολύ σημαντικές, γιατί τα ζητήματα αυτά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά αφορούν επί της ουσίας τη ζωή δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και με αυτή την έννοια, η πολιτική επιλογή που έχουμε κάνει από το 2015 να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα θέματα, θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα», τόνισε.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται να δοθεί λύση στο ζήτημα των ανιθαγενών Ελλήνων Ρομά, «με ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίσουν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας», όπως αναφέρεται.
Ο κ. Λεκλέρκ, από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και της διοικητικής πρακτικής με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της κτήσης ιθαγένειας, της πρόληψης και της μείωσης της ανιθαγένειας». Πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα παγκόσμιο δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για να δώσει τέλος στην ανιθαγένεια και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «το Μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην περαιτέρω δράση τους προς αυτόν το σκοπό, ιδίως σε σχέση με την προσχώρηση στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας».