Σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία έχει φτάσει η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοί της παρσουσιάζουν βήχα ή φτέρνισμα με αίμα και άλλα επώδυνα συμπτώματα.
Μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς να κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους της Μπανγκόκ, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν αρκεί για την προστασία της υγείας τους.
Το τοξικό νέφος αποτελείται από επικίνδυνα σωματίδια PM2.5, τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.
Το πρόβλημα της ρύπανσης της πόλης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ακόμη και τα κατοικίδια ζώα υποφέρουν από διάφορες ασθένειες εξαιτίας του νέφους.
Ρίχνουν νέρο από drone για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα  – Έκκληση βοήθειας από τον κυβερνήτη της Μπανγκόκ
Ο τοπικός κυβερνήτης, έχει κηρύξει και τις 50 περιφέρειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 439 σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ η κυβέρνηση έχει διατάξει πολύ αυστηρά μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασπάσουν την πυκνή ομίχλη, οι αρχές έχουν δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σύννεφα για να προκαλέσουν βροχή, χρησιμοποιούν drone, τα οποία ψεκάζουν με ένα ειδικό -βασισμένο στο νερό- διάλυμα την ατμόσφαιρα, ενώ προέτρεψαν τους ανθρώπους να μην κάψουν θυμίαμα κατά τη διάρκεια του νέου κινεζικού έτους.
Τα στρατεύματα κλήθηκαν επίσης να επιθεωρήσουν εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Aswin Kwanmuang, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης κάλεσε «όλους τους τομείς» να βρουν μια λύση.
«Δεν ξέρω τα πάντα, γι ‘αυτό τους καλώ να βοηθήσουν», δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των drone.
Πολλά από τα σωματίδια που αναπνέουν οι πολίτες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία τους, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το μακροπρόθεσμο κόστος της ρύπανσης που προκαλείται από τους ρύπους των αυτοκινήτων, τα κατασκευαστικά έργα, τις καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών και τα μπάρμπεκιου στους δρόμους, θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
«Φτερνιζόμουν όλη τη νύχτα»
Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν σοκ και ζωντανή απόδειξη της επικινδυνότητας της κατάστασης.
«Φτερνιζόμουν όλη τη νύχτα και το χειρότερο ήταν ότι το επόμενο πρωί, φτερνιζόμουν αίμα», λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της Μπανγκόκ.
«Ήμουν εντελώς συγκλονισμένος γιατί ποτέ δε μου ‘χε συμβεί αυτό στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η σκόνη φταίει».
Ένας άλλος ντόπιος, σοκαρίστηκε ότι διαγνώστηκε με λοίμωξη στους πνεύμονες μετά από τριήμερο έμετο και βήχα με αίμα, καθώς δεν είχε ιστορικό αναπνευστικής νόσου πριν.
Ο ίδιος υποστήριξε: «Ο μολυσμένος αέρας φέρνει μικρόβια και ιούς που σταδιακά επηρεάζουν το σώμα μας. Παρόλο που μπορεί κάποιος να αισθάνεται υγιής, αυτό το φρικτό περιβάλλον θα τον επηρεάσει με κάποιο τρόπο».
Την Τρίτη ένας ασθενής που πάσχει από άσθμα και ζει στην πόλη, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου με οξεία βρογχίτιδα και υποξαιμία, ενώ τα μάτια του αιμορραγούσαν.
Ο ίδιος είπε: «Ένιωσα σαν να πεθάνω. Αυτό συμβαίνει λόγω της ρύπανσης. Κάτι πρέπει να γίνει».
Η ομίχλη της Μπανγκόκ συνέχισε να επιδεινώνεται και έχουν εμφανιστεί δεκάδες περιπτώσεις ασθενών ζώων.
Ένας κτηνίατρος από το Pet & Aquatic Animal Hospital είπε ότι ο ιδιοκτήτης ενός κουνελιού έφερε το κατοικίδιο ζώο στο νοσοκομείο με αίμα στη μύτη του.
Ο κτηνίατρος που δημοσίευσε τη φωτογραφία online δήλωσε: «Το κουνέλι έχει ιστορικό χρόνιας αλλεργίας σε σκόνη και δεν μπορεί να σταματήσει το φτέρνισμα».
Ανάλογα συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα.