Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ανακτήθηκε από τον κυβερνητικό στρατό, με τη βοήθεια και των διεθνών δυνάμεων. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν περιοριστεί σε μία μικρή περιοχή, χάνοντας καθημερινά εδάφη. Παρόλα αυτά, η ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο έχει αντιμετωπιστεί, αλλά δείχνει σε καθημερινή βάση το χειρότερο πρόσωπό της. Μεγάλα θύματα αυτής της διαμάχης, ακόμη και τώρα που βαίνει προς το τέλος της, ήταν και παραμένουν τα παιδιά. Η τραγωδία στη Συρία, περί ου ο λόγος, όχι μόνο ανήκει στο παρελθόν, αλλά δηλώνει δυναμικά το «παρών». Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων εβδομάδων, μέσα δηλαδή στον χειμώνα, τουλάχιστον 29 παιδιά, ανάμεσά τους και πολλά νεογέννητα, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κρύου.
Για χρόνια και μέχρι πριν λίγους μήνες, τα παιδιά στη Συρία πέθαιναν από βομβαρδισμούς, καμικάζι τζιχαντιστές, βομβιστικές επιθέσεις ή απαγάγονταν και μετατρέπονταν στις επόμενες γενεές των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Η πλάστιγγα γύρισε, αλλά η τραγωδία για τα ανυπεράσπιστα αυτά πλάσματα διατηρείται. Πλέον, ο μεγάλος κίνδυνος, ακόμη και στην κατάσταση που επικρατεί, δεν προέρχεται από τις βόμβες ή τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Προέρχεται από την πείνα, τη δίψα, τις αρρώστιες, το κρύο, τη ζέστη, γενικότερα την έλλειψη των βασικών αγαθών που απαιτούνται για να μεγαλώσουν τα παιδιά, εν έτει 2019. Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο, τις κακουχίες, τις ελλείψεις στη διατροφή τους, το μολυσμένο νερό, σε μία χώρα που μετά από χρόνια πολέμου, δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές, την ίδια στιγμή που χάνεται πολύτιμος χρόνος, θυσία στον βωμό των συμφερόντων που έχουν οι μεγάλες δυνάμεις, για την επικράτηση στην περιοχή.
Ο μεγάλος καταυλισμός των προσφύγων στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, φιλοξενεί πάνω από 33.000 ανθρώπους, οι οποίοι διαβιώνουν σε κρίσιμη κατάσταση, κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες και στη μέση ενός πολέμου που συνεχίζεται, καθώς οι μάχες μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού και των τζιχαντιστών συνεχίζονται.
Στον ίδιο καταυλισμό καταφτάνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Τουρκία ή και από την Ευρώπη, όπου αναζήτησαν -και δεν βρήκαν- ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η ελπίδα για αναγέννηση της πατρίδας τους, τούς ωθεί στο ταξίδι της επιστροφής. Η κατάσταση που συναντούν, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από δραματική.
Ο καταυλισμός στην Ντέιρ αλ Ζορ δεν παρέχει ούτε τα βασικά για τη διαβίωση τόσων χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων, με παιδιά που έχουν υποστεί κάθε είδους κακουχίας και που χρήζουν άμεσης υποστήριξης, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Όντας αδύναμα και με τραύματα από βασικές στερήσεις, τα παιδιά στη Συρία βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, έρμαια μίας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη, την ίδια στιγμή που οι δυτικές δυνάμεις υποκρίνονται ότι όλα βαίνουν καλώς και κωλυσιεργούν ενώ χιλιάδες παιδιά -και όχι μόνο- δίνουν καθημερινά μάχη να κρατηθούν στη ζωή.
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει για μία ακόμη φορά κάλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα, να παρακάμψει τις διαφορές της και τα αντικρουόμενα συμφέροντα, προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και να σωθούν οι παιδικές αυτές ψυχούλες, πριν να είναι αργά και ο κόσμος προσθέσει μία ακόμη τραγωδία στο βιβλίο της ιστορίας.