Η ανάγκη αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία και ευζωία των ζώων και ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τα προβλήματα κακοποίησής τους, τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της επιστημονικής κοινότητας, φιλοζωικών οργανώσεων και των διωκτικών αρχών.

“Υπάρχει ο νόμος που είναι σε ισχύ ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να αλλάξει. Είχε κάποια θετικά στοιχεία, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ξεπερνάνε το θετικό πρόσημο” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κτηνίατρος, Βασίλης Δελησταμάτης. 


“Οι φορείς που έχουμε ασχοληθεί με τα προβλήματα πρέπει να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι για να εξετάσουμε πως θα τα διορθώσουμε. Σημαντικός είναι ο ρόλος των γεωτεχνικών και των κτηνιάτρων κατά ένα μέρος και κατά ένα μέρος των μελών φιλοζωϊκών σωματείων που ασχολούνται με το αντικείμενο” εκτίμησε και πρόσθεσε: ¨Θεωρούμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του συντονιστή των φορέων, που θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους του υπουργείου τις απαιτούμενες διορθώσεις του νόμου, έπειτα από έξι χρόνια εφαρμογής του, ώστε να βελτιωθεί προς το καλύτερο και προς το πιο δίκαιο”.  


Μία κοινωνία δεν κρίνεται από τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, αλλά και από την απονομή δικαίου σε αυτούς που κακοποιούν τα ζώα ή σε αυτούς που δεν τηρούν τις συνθήκες ευζωϊας τους, τόνισε ο Δημήτρης Τόντης, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως είπε, ο νόμος 4039 ήταν ένα θετικό βήμα το 2012 ή το 2014 σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, αλλά έχει τεράστια κενά, έχει σημείο αναφοράς τον σκύλο, μιλάει για ιατρική περίθαλψη, ενώ ο επιστημονικός όρος είναι υγεία του ζώου και δεν αναφέρεται στο κάθε είδος ζώου. “Ο νόμος χαρακτηρίζεται από συναίσθημα και έχει έντονα αρνητικά στοιχεία επιστημονικής προσέγγισης”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Τόντη ο ρόλος του κτηνιάτρου αποδεικνύεται βασικός στην εκδίκαση υποθέσεων κακοποίησης ζώων. 


“Όλες οι υποθέσεις που φθάνουν στα δικαστήρια στην Αμερική έχουν μία υπογραφή κτηνιάτρου, στην Ελλάδα αυτό άρχισε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δειλά δειλά. Εμείς σαν Εργαστήριο προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους κτηνιάτρους, γιατί δυστυχώς είναι ανεπαρκής η οδηγία από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει τεράστια επιστημονικά λάθη, αναφέρεται σε έννοιες που κάποιος τις έγραψε για τον δικαστή, όμως αυτά που γράφει μπορεί κάποιος να τα αναιρέσει με έξυπνο στο δικαστήριο και να αθωωθεί χρησιμοποιώντας αυτόν τον νόμο” ανέφερε σημειώνοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων θα επέλθει αλλαγή της νομοθεσίας προς τη σωστή κατεύθυνση και θα υπάρξει κράτος δικαίου και καλύτερη παιδεία.


“Η τήρηση των αρχών ευζωίας των παραγωγικών ζώων είναι σημαντική, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά την ηθική των ανθρώπων, τον πολιτισμό τους, τη θρησκεία τους. Είναι πάρα πολύ σημαντική από άποψη νομικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, για τη δημόσια υγεία, για την κοινωνία, για τους καταναλωτές, τόνισε η Ευαγγελία Σωσσίδου, κτηνίατρος, ερευνήτρια Α΄ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι ακόμη σημαντική και για την πολιτική, είπε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ερευνητική ή άλλη που να μην λαμβάνει υπόψη την ευζωία των παραγωγικών ζώων. 


Επισήμανε ακόμη ότι εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί η πλατφόρμα ##EUAnimalWelfare που προωθεί τα θέματα ευζωϊας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκροτείται από τους εθνικούς εκπροσώπους κάθε κράτους -μέλους και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, όπως είναι η ίδια.


Η ευζωία προσεγγίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από την πλευρά των επιστημόνων, του νόμου, της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας. Όλες όμως οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες έχουμε το δικαίωμα να προσεγγίσουμε το θέμα γιατί έχουμε τις δικές εμπειρίες, τις δικές μας γνώσεις, τον δικό μας βαθμό πληροφόρησης και να καταθέσουμε τις δικές μας εμπειρίες, είπε η κ. Σωσσίδου. 


Διαπιστώνουμε μία ανάγκη να μάθει ο κόσμος περισσότερα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει μέσα από τη νομοθεσία, άρα  προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης όχι μόνο των επαγγελματιών της ζωικής παραγωγής και όσων εμπλέκονται και μιλούν για αυτήν, ανέφερε. 


Τεράστιος αριθμός κακοποιήσεων ζώων δεν φτάνει ποτέ στην Ελληνική Αστυνομία, ανέφερε η Βασιλική Μεταξιώτου, Αστυνόμος Α’ εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κάθε πολίτης που βρίσκει ένα ζώο κακοποιημένο, δηλητηριασμένο όχι μόνο μπορεί να καταγγείλει την υπόθεση στο αστυνομικό τμήμα, αλλά έχει την υποχρέωση να το πράξει για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Μπορεί να το κάνει ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε το έγκλημα, ή αν υποψιάζεται κάποιο άτομο πρέπει να το δηλώσει, διευκρίνισε. 


Σύμφωνα με την κ. Μεταξιώτου, οι περιπτώσεις που έχουν χειριστεί τα αστυνομικά τμήματα στην περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης από το 2014 έως σήμερα καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί η σχετική δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ και ότι οι πολίτες άρχισαν να καταγγέλλουν τις πράξεις αυτές. Το 2018, υπήρξαν 322 καταγγελίες για κακοποίηση και βασανισμό ζώων και σχηματίστηκαν 77 δικογραφίες, ανέφερε τονίζοντας ότι τα νούμερα δεν αποτυπώνουν απόλυτα την πραγματικότητα, καθώς τεράστιος αριθμός κακοποιήσεων δεν φτάνει ποτέ στην αστυνομία είτε λόγω άγνοιας του πολίτη για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, είτε γιατί η κακοποίηση συμβαίνει στον κλειστό χώρο της οικίας.


Στη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων ως μέτρο πρόληψης της κακοποίησης και διασφάλισης της ευζωίας αναφέρθηκε η κτηνίατρος από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος, Βασιλική Σαπανίδου.
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας έχει στειρώσει, σημάνει και εμβολιάσει 3967 ζώα απο την έναρξη λειτουργίας της το 2012. Μονο τα 1159 στειρώθηκαν την περασμένη χρονιά. Στις δράσεις της οργάνωσης περιλαμβάνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, πρωτοβουλίες  ενίσχυσης του φιλοζωικού αισθήματος των παιδιών, παροχή βοήθειας σε ζώα αστέγων και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την προαγωγή της έρευνας.


Χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα “Η προστασία, η ευζωία και η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ – HELEXPO στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία “Zootechnia” απηύθυναν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Δημήτρης Τσιάνος, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης και ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ο γγ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Μενέλαος Γαρδικιώτης.
Κ.Γ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ